dav

Újabb külföldi előadók a Magyary falain belül

November 28-án került megrendezésre a Magyary Zoltán Szakkollégium újabb angol nyelvű előadása. A vendégelőadónk, a várva-várt Dr. Olga Terenteva látogatott meg bennünket, aki Oroszországból érkezett, a nagyhírű moszkvai egyetemről a Lomonoszovról.

Előadásában feltárta Oroszország nemrég működésbe lépő befektetési rendszerének működését, illetve annak előnyeit. Sok adattal dúsított előadásban kihangsúlyozta, hogy a külföldi befektetők most már nemcsak Moszkva és Szentpétervár nyújtotta üzleti lehetőségeket keresik, hanem más, kisebb városokat is figyelembe vesznek. Mindez a kedvező befektetési rendszer szélességének és flexibilitásának köszönhető, amit az orosz kormány jelenleg erősen támogat.  Szó esett Oroszország gazdasági céljairól is, azaz, hogy 2020-ra a top 25 invesztált ország közé szeretnének tartozni.

dav

A második angol nyelvű előadást, Dr. Olivia Kunguma tartotta, aki a dél-afrikai University of the Free State-ről érkezett hozzánk. Az előadás témája az illegális aranybányászat okozta szociális-környezeti problémák Gwanda térségében. A Zimbabwéről szóló bevezető után, amelyben hallhattunk az ország 1980-as függetlenné válásáról és a mezőgazdaság helyzetének romlásáról, rátértünk az illegális bányászat módszereinek kialakulására és terjedésére. Megtudtuk, hogy a fekete üzletek okozta társadalmi problémák közé tartozik a prostitúció és az alkoholfüggőség, illetve az iskolák korán történő elhagyása. Ezek mellett számos környezeti kárt szenvedett el a térség. Ilyen az erdőírtás, a szemét által a talaj szennyezettsége, de a bányákban belélegzett füst, a higannyal és ciánnal szennyezett vízből fogott halak fogyasztása is komoly gondokat okoz. A megfelelő higiénia, és a tiszta ivóvíz hiányában, számos megbetegedés következett be a bányászok köreiben, ahol a férfi munkások mellett, nők és gyerekek is megtalálhatók. Végezetül a megoldási kísérletekről esett szó, amelyek a bányászok hozzájárulásának hiányában eddig sajnos nem bizonyultak sikeresnek.

20181203_184545(0)

Az egész Szakkollégium nevében köszönjük vendégeinknek a rendkívül érdekes és hasznos előadásokat!

Érsek Kitti, Fanta Dennis