Tanulmányutak

MZSZK_nemzetközi 

images (1)

images

 

 

Kassai Tanulmányút

Szöveges híradás

A Magyary Zoltán Szakkollégium 2014. június 25-28. között a szlovákiai Kassára látogatott. Látogatásunk keretében a Szlovák Köztársaság Alkotmánybíróságának és Magyarország Főkonzulátusának tevékenységét ismertük meg.

Először a főkonzulátust látogattuk meg, ahol Czimbalmosné Molnár Éva főkonzul által ismerhettük meg a konzulátus munkáját, amely szinte minden, a külhoni magyarokkal kapcsolatos feladatokra kiterjed, hiszen egyszerre látja el a konzuli és a főkonzuli feladatait. Ennek során segítséget nyújtanak a bajba jutott magyaroknak, segítenek a hivatali ügyeket elintézni, lebonyolítják a választásokat és jelentős szerepet kaptak az állampolgársági ügyek intézésében is.

A szakmai programot a Szlovák Köztársaság Alkotmánybíróságának meglátogatásával folytattuk. Vendéglátónk Dr. Mészáros Lajos alkotmánybíró volt, aki beavatott minket az alkotmánybíróság kialakulásának történetébe, illetve a tagok kérdéseire válaszolva összehasonlította a magyar és a szlovák alkotmánybíróságot.

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt, Nemzeti Tehetség Program keretében lebonyolított nyílt pályázatán elnyert támogatásnak köszönhetően valósult meg.

logó2logó3