IMG_3838

Mint-a-Parlamenten a Nyelvtudásért Párt

Mielőtt nyugodt szívvel várhattuk volna a Mikulást, december 6-án lehetősége volt Szakkollégiumunknak újra részt venni a Mint-a-Parlament nevezetű törvényhozási szimulációs játékon, amelyen testközelből is megfigyelhettük, hogyan is néz ki a valóságban az Országgyűlési törvényalkotás.

Miután benyújtották a programra jelentkező pártok frakcióprofiljukat, logójukat és törvényjavaslatukat, egy online szavazás keretein belül a Pécsi Tudományegyetemről érkezett Ilyen Ez a Politika nevű párt hallgatóiból álló frakció (Továbbiakban: IEP) javaslata, a “Törvényjavaslat a tüdő-és hörgődaganatok megelőzéséről és előfordulásának csökkentéséről” kapta a legtöbb szavazatot, így ez került megtárgyalásra. Az IEP egyik koalíciós partnerének választotta a NYEP-et, melyet Szakkollégiumunk tagjai alkottak, így aznap közösen indultunk neki az akadályok leküzdésének.

IMG_3839

Még közvetlenül az ülésnap előtt lehetett törvénymódosításokat benyújtani, amellyel az eredeti javaslatot kívánták a képviselők „csiszolni”, így azokat is tárgyalásra bocsátottuk.

Az ülésnap megnyitója után a képviselők a Házszabályt követve megszavazták a napirendet, majd minden frakció részéről sor került a vezérszónoki felszólalásokra. Ezt követte az általános vita, amikor is frakciónként 7 perc állt rendelkezésre, hogy feltegyük kérdéseinket és reflektáljunk az elhangzottakra.

Azt sem szabad kihagyni a sorból, hogy frakciónk soraiból került ki az egyik jegyző, az Igazságügyi Bizottság elnöke és a Költségvetési Bizottság alelnöke is, amely nagy büszkeséggel tölt el minket. A bizottsági ülések után kormánypárti koalíciónk közösen tartotta meg a frakcióülését, majd sor került a Törvényalkotási Bizottság értekezésére is.

IMG_3772

A zárószavazáson végül nem nagy előnnyel ugyan, de a törvényjavaslatot elfogadták, ezzel együtt koalíciónk ismételten sikert aratott ezen a roppant hiteles szimuláción.

A sikert elkönyvelve, sajtótájékoztatót tartott minden frakció képviseletében két fő, így még a nap végén elmondhattuk véleményünket az eseményekről és a végeredményről. Természetesen nem maradhattak el a csípős megjegyzések és érdekes kérdések sem, melyeket a szintén hitelesen szimulált sajtó képviselőitől kaphattak szóvivőink.

IMG_3794

Egy fárasztó, vitákkal teli napot hagytunk a hátunk mögött, de nem szabad elfelejteni azt, hogy ezek azok a napok, amelyek miatt újra és újra felismerjük, hogy milyen jó érzés pozitív hatással lenni másokra, és milyen fontos megtanulni azt, hogy hogyan tehetjük mások életét a törvények által könnyebbé és szebbé.

Kiss Adrienn