Kassai tanulmányút

2014. Június 25-28.

„Közjogi elmélkedések Kassán”

A Magyary Zoltán Szakkollégium minden évben szervez különböző szakmai utakat külföldre és belföldre egyaránt, ezáltal is szorgalmazva azt a célt, hogy többrétegű tapasztalatot szerezhessenek a tagok a Szakkollégiumban eltöltött évek alatt.

Idén június 25 és 28-a között lehetőségünk volt elutazni és közelebbről megvizsgálni egy szomszédos állam alkotmánybíróságát és konzulátusának működését. A választás Szlovákiára esett és azon belül pedig Kassára, hiszen egyazon városban működik a Szlovák Köztársaság Alkotmánybírósága és Magyarország Főkonzulátusa.

Legelőször a főkonzulátust látogattuk meg, melynek épülete nagy múltra tekint vissza, s a főkonzul asszony, Czimbalmosné Molnár Éva vezetett minket körbe. Mialatt az épületben tartózkodtunk elmesélte, hogy igen nehéz helyzetben volt egy ideig a konzulátus, hiszen azt be akarták zárni és csak kemény munka árán lehetett megmenteni ezt a „talpalatnyi magyar földet”. Megismerhettük munkáját, mely szinte minden, a külhoni magyarokkal kapcsolatos feladatokra kiterjed, hiszen egyszerre látja el a konzuli és a főkonzuli feladatait. Ennek során segítséget nyújtanak a bajba jutott magyaroknak, segítenek a hivatali ügyeket elintézni, lebonyolítják a választásokat és jelentős szerepet kaptak az állampolgársági ügyek intézésében is.

A szakmai programot a Szlovák Köztársaság Alkotmánybíróságának meglátogatásával folytattuk. Vendéglátónk Dr. Mészáros Lajos, alkotmánybíró úr volt, aki elmesélte az alkotmánybíróság kialakulásának történetét, illetve a tagok kérdéseire válaszolva összehasonlította a magyar és a szlovák alkotmánybíróságot. A szlovák alkotmánybíróság tizenhárom tagú, melyből hárman magyar származásúak, s többen is rendelkeznek magyar felmenőkkel. Természetesen az alkotmánybíráskodás során elfogulatlannak kell lenni, melyet nem győzött hangsúlyozni alkotmánybíró úr. Megemlítette, hogy folyamatban van az egyik legfontosabb kérdéskör, mely a magyar kisebbséget érinti, a kettős állampolgárság problémája, de mivel nem született még döntés az ügyben sajnos több információval nem szolgálhatott.

A Kassán lezajlott szakmai programok rendkívül értékesek voltak több tag számára is, hiszen többeket is érintett a külföldi tanulmányút témája, legyen szó szakdolgozatról vagy OTDK-dolgozatról. Az itt szerzett információk biztos, hogy jó alapanyagot biztosítanak a dolgozatok elkészítéséhez.

Nagy László Sándor