rdszv4

II. Magyary Szakmai Délutánok – Hallgatók a rendszer ellen, a szakkollégiumok szerepe a rendszerváltásban

Az idén másodszorra megrendezett Magyary Szakmai Délutánok rendezvénysorozat keretein belül, már az első előadás is egy izgalmas témát ölelt fel és nagyszerű előadókat tartogatott. A március 25-27. között megrendezett esemény első napján, az idén harmincadik évfordulójához érő rendszerváltás volt a központi téma, Hallgatók a rendszer ellen, a szakkollégiumok szerepe a rendszerváltásban és a napjainkban címmel. Három szakkollégium képviselőit köszönthettünk az esemény során, akik saját szakkollégiumukat és a szakkollégiumi mozgalmat képviselve jöttek el, hogy megoszthassák velünk gondolataikat a rendszerváltással és a mai álláspontjukkal kapcsolatban. Többek között Fodor Gábor, korábbi művelődési és közoktatási miniszter, környezetvédelmi és vízügyi miniszter, a Magyar Liberális Párt elnöke, aki az egyetemista évei során aktívan kivette a részét a rendszerváltás eseményeiben a diákmozgalmak során, azzal, hogy hallgatótársaival, köztük Orbán Viktorral és Kövér Lászlóval megalapították a Fideszt, a Bibó István Szakkollégium berkein belül. Az előadók között köszönhettük még Kührner Lászlót, ugyancsak a Bibó István Szakkollégiumból, Illyés Márton elnök urat és Szászi Áront a Rajk László Szakkollégiumból, a Társadalomelméleti Szakkollégiumból pedig Kemény Vagyim elnök úr és Nagy Ákos érkezett.

rdszv

Az esemény moderátora, Dr. Horváth Attila, a Magyary Zoltán Szakkollégium elnöke volt, aki első kérdésével arra volt kíváncsi, hogyan vélekednek az előadók a szakkollégista létről és annak előnyeiről. A szakkollégium tagjaként megélt számtalan élmény és pozitív történet mellett, egyöntetűen azon a véleményen voltak, hogy az a szakmaiság, összetartó közösség és értékrend, amit egy szakkollégium képvisel, egyedülálló az egyetemi közösségben, így feltétlenül fontos, hogy továbbra is megőrizzük ezt a színvonalat és szellemiséget.

rdszv2

A szakkollégiumot fontosságának tisztázása utána az előadók rátértek a címben is meghatározott kérdésre, a rendszerváltásra, mely szorosan kapcsolódik a Magyary közjogi műhelyének e féléves előadássorozatához. A rendszerváltás eseményeiben közvetlenül is résztvevő Fodor Gábor, a Bibó István Szakkollégiumban történő eseményekről beszélt. Elmondta, hogy nem voltak zökkenőmentesek az alapítást követő hónapok a rendszer okozta nehézségek következtében, de bátrak voltak és az idő megcáfolta azokat, akik nem hittek bennük.

rdszv3

A harminc évvel ezelőtti eseményeken túl, vendégeink aktuálpolitikai kérdésekről is megvitatták álláspontjukat. Kitértek például a diákok részvételének fontosságára a napi politikában. A politikai szerepvállalás egy nagyon megosztó kérdésnek bizonyult a szakkollégiumok tagjai között, de egyetértettek abban, hogy ha aktív szereplőként nem is, de valamilyen szinten mindenképp részt kell venniük a politikában.

rdszv4

A beszélgetés zárásaként a hallgatóságnak lehetősége nyílt kérdéseik feltevésére, amire az előadók készséggel válaszoltak. A beszélgetés kiválóan kimerítette a téma fontosságát, és bemutatta, hogy mennyire meghatározóak voltak régen és mennyire fontosak manapság is a szakkollégiumok Magyarországon. Köszönjük még egyszer az előadóknak ezt a nagyszerű két órát!

Sallai Barnabás

Várszegi logo kép

A rendezvényt a Várszegi Pincészet támogatta.