mw4

II. Magyary Szakmai Délutánok – Beszámoló a Magyary Workshopról

Enumeráció a Magyaryban

Tehetséggondozás, szakmai elköteleződés, folyamatos fejlődés, egymás kutatásának megismerése, tudományos platform tagjaink számára… Csak néhány gondolat, amelyek mentén két éve megfogalmazódott a lánglelkű ötlet, hogy szervezzünk meg – más sikeres hallgatói konferenciák példáját követve – egy saját rendezvényt, ahol a magyarysoknak lehetőségük van bemutatni kutatási eredményeiket, valamint építő jellegű kritikát és visszajelzést kaphatnak hallgatótársaiktól.

mw

2017 őszén megkezdődött a munka, de mint általában, ebben az esetben sem jött azonnal az áttörés. Az első Magyary Workshopra mindössze hét tagunk jelentkezett, akik szűk körben, egy kis kollégiumi teremben adtak elő. Innen nőtte ki magát az esemény 2019. március 27-re arra a szintre, hogy a sok szervezői munka gyümölcseként létrejövő Magyary Szakmai Délutánok zárónapja legyen az NKE Oktatási Központjának dékáni tárgyalójában. Amíg a rendezvénysorozat első két napján meghívott előadók jártak körül egy-egy aktuális és érdekfeszítő témát, addig az utolsó napon már legkiválóbb tagjaink kutatásaié volt a főszerep.

mw2

Az eseményt Dr. Fejes Zsuzsanna docens asszony, az ÁKK dékáni nemzetközi főtanácsadója nyitotta meg, valamint Dr. Rada Péter, a NETK tudományos és nemzetközi dékánhelyettese mondott köszöntőbeszédet. Ezután Dr. Horváth Attila és Ludányi Dávid, az egyetem két fiatal oktatójának vezetése mellett folyt a tanácskozás. A workshop során a nyilvánosság 15 szakkollégista érdeklődési területét ismerhette meg, akik a nemzetközi, államelméleti, jogtudományi és kiberbiztonsági témakörök színes és igen változatos palettáját prezentálták.

mw3

Így példának okáért a kiberbiztonság és az átlagember kapcsolatáról hallhattunk előadást, amelyben felhívták a figyelmet a különböző vírusok fajtáira, mindennapi előfordulására és azok veszélyeire. Csakúgy átfogó képet kaptunk az ISIS kegyetlen módszereiről, erőforrásairól és befolyásolási lehetőségeinek eszköztáráról, mint Oroszország motivációjáról a Balti államok esetleges megszállásával kapcsolatban. Szintén maradva a nemzetközi témájú előadásoknál, bemutatásra került többek között az Elysée-szerződés, amely a német-francia együttműködés kezdetét jelentette. Ezen túlmenően megismertük Skócia jelenlegi politikai helyzetét, valamint lehetséges jövőjét a Brexit-népszavazás hatásának tükrében, továbbá a klímaváltozás és a migráció összefüggéseit is számba vettük az afrikai kontinensen. A jog- és államtudomány iránt érdeklődő előadók szintén változatos témákba kalauzolták el a hallgatóságot. Egy jogtörténeti tárgyú prezentáció során visszautaztunk egészen II. József idejébe, ahol megtudtuk, milyen párkapcsolati problémákkal küzdöttek az e korban élők, és hogy a válás csak kevesek kiváltsága lehetett. Ugyanakkor a jelenkori törvényalkotás folyamatát is kritikai vizsgálat alá vettük, amelynél választ kaptunk arra, hogy mi állhat az egyéni képviselői indítványok benyújtása mögött, vagy, hogy a jogszabályi rendelkezéseket betartják-e a törvényhozók.

mw4

Az imént közel sem teljeskörűen felsorolt előadások bizonyítják, hogy a Magyary Zoltán Szakkollégium a tehetség és a lehetőség találkozását nyújtja. A tehetséget a résztvevő hallgatók seregszemléje fémjelzi, míg a lehetőségek kereteit maga a szakkollégium adja. A közös szakmai érdeklődés és a tudás iránti vágy mellett a baráti kapcsolatok teszik lehetővé a sikeres szervezőmunkát, amelyet a negyedik Magyary Workshop ismételten demonstrált.

Hajas Liliána

Várszegi logo kép

A rendezvényt a Várszegi Pincészet támogatta.