Közszolgálati műhelybeszélgetések – A ciprusi válság felülnézetből

Dátum:
08/05/2013, 14:00 - 17:30

Location
NKE KTK


A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hivatásrendjei közötti integráció részeként egy csődbe került Európai Uniós tagállam válságkezelésének menedzsmentjét, és a sikeres konszolidáció lehetőségeit elemzik egyetemünk három karának hallgatói. A sikeres Vadvíz 2013 gyakorlat után az egyetem biztonságpolitikai, rendvédelmi és közigazgatási szakos hallgatói most nem egy szimulált, feltételezett helyzetet elemeznek, hanem egy a valóságban is bekövetkezett gazdasági katasztrófát, amelynek állampénzügyi, biztonságpolitikai, sőt európai uniós tovagyűrűző hatásai is lehetnek.

A ciprusi gazdaság a bankrendszere révén 2013 márciusában nagymértékben meggyengült. A Magyary Zoltán-, az Ostrakon-, a Szent György- és a Biztonságpolitikai Szakkollégiumok hallgatói a az államháztartás működésének, a belső rend szavatolásának, és a szigeten állomásozó békefenntartó erők munkáját veszik górcső alá, és a helyzet elemzésből leszűrhető tapasztalatokat vitatják meg. A válságkezelési gyakorlatot Prof. Dr. Lentner Csaba egyetemi tanár, a Közpénzügyi Tanszék vezetője koordinálja, Dr. Novoszáth Péter egyetemi adjunktussal.

A konkrét gyakorlati elemekkel átszőtt tudományos rendezvényre 2013. május 8-án délután 2 órától kerül sor a Ménesi út 5. szám alatti egyetemi campusban.

A rendezvény folytatásaként 2013 őszén, Dr. habil Botos Balázs nicosiai nagykövet bevonásával a gazdasági katasztrófa kezelésének európai uniós, IMF-es és ciprusi történéseit tovább értékelik, a várhatóan elhúzódó válság esetére foganatosított további kormányzási, katonai és biztonságpolitikai lépéseket elemzik, összevetik a májusi 8-i konferencia konklúziót és a fél év múlva aktuális helyzetet.

Program

Előadások
 
A ciprusibankválság okai és kezelése
Prof. Dr. Lentner Csaba
Ciprus történelme, politikai, gazdasági múltja
Szabó Ilona, Ostrakon Szakkollégium
Görög – török háborús konfliktusok
Csiki Tamás,Biztonságpolitikai Szakkollégium
Békefenntartás Cipruson
Bokros Tünde, Biztonságpolitikai Szakkollégium
Ciprus új perspektívái 1974 után
Végh Tímea, Ostrakon Szakkollégium
 
Bankbiztonság. Összeomlás?
Nánási Tamás, Magyary Zoltán Szakkollégium
A ciprusi válság az utca emberének szemszögéből
Hecker Flórián, Magyary Zoltán Szakkollégium
Belbiztonság a bankválság alatt
Felegyi Júlia, Szent György Szakkollégium
Hallgatói vita
Moderátor: Prof. Dr. Lentner Csaba
Oktatói összefoglaló
Hogyan tovább? A bankválság eszkalálódása, Dr. Novoszáth Péter

Közszolgálati műhelybeszélgetések – A ciprusi válság felülnézetből” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Visszajelzés: buy mixcloud real plays
  2. Visszajelzés: buy real facebook like

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>