a2e66272-e866-4893-91eb-13f5d0df7313

Élet Campus Mundi ösztöndíjasként egy flamand kisvárosban

Biztos vagyok benne, hogy már ezer különböző helyről elhangzott, hogy milyen hatalmas lehetőség egy külföldi tanulmányúton való részvétel. Azt is feltételezem, hogy egy kicsit már eleged is van belőle, és csak azért is megmakacsolod magad: szó se lehet róla. Vagy olyan lelkesen állsz hozzá, mint ahogy én: vágjunk bele, mindig is ez volt a vágyam, hogy külföldön tanulhassak. Igazán egyedülálló lehetőség, hogy egy külföldön eltöltött félév anyagilag támogatott, mely a Campus Mundi ösztöndíj jóvoltából valósulhat meg. Ráadásul szuper dolog egyedül kiköltözni egy másik országba, rengeteg új embert megismerni, utazgatni, a látókörödet tágítani.

IMG_3022

Célpontul Gent városát választottam, mely Kelet-Flandria legnagyobb városa, Belgium csodálatos ékköve. Közlekedni biciklivel érdemes: gyors, remek a számára kiépített infrastruktúra, a tömegközlekedés lassú, az autók a belváros jelentős részéből ki vannak tiltva, illetve szinte mindenki biciklivel közlekedik. Mondhatni, a helyi kultúra részét képezi, ez alkotja a genti életérzés gerincét.

IMG_3831

Gent igazi egyetemváros: évente több ezer helyi, illetve külföldi diák fordul meg itt. Ősztől tavaszig miattuk, nyáron turisták tömegeitől pezseg a város. Nem ok nélkül. Lenyűgözően gyönyörű belvárosával, hangulatos utcácskáival mindenkit magával ragad. Csatornáin kellemes csónaktúra tehető, de a kajak vagy kenu sport kedvelői is itt hódolhatnak szenvedélyüknek. Szórakozásra is rengeteg a lehetőség: a belváros szívében találhatóak a kulturáltabb pub-ok, kocsmák, az Overportstraat viszont már a vadabbaknak való. Az ottani hétvégi bulizások után hatalmas a kupleráj, az utca teli van szeméttel, és mindenféle gyomorforgató maradékkal.

IMG_3281

Ezen utca tőszomszédságában található az a kis gyülekezet, amelytől rengeteget kaptam a félév során. A nemzetközi baptista gyülekezet vezetője egy amerikai lelkész, aki családjával együtt missziós kiküldetésben van Gentben. Nagyon kedves és segítőkész emberekkel lehet itt találkozni, akiknek az élete egyértelműen Istenre mutat. Érdemes a gyülekezet életébe bekapcsolódni, ezáltal a helyiek is jobban megismerhetők, bár igaz, hogy az oda járók nagy része nemzetközi kötődésű.

IMG_4773

Az ESN (Erasmus Student Network) helyi szervezete rengeteg programot szervez: utazások, minden csütörtök este karaoke az ír kocsmában, sportesemények, bulik. Kiváló lehetőségek a többi nemzetközi diák megismeréséhez.

Belgium nemzeti eledele a sült krumpli, ebből kifolyólag szigorúan tilos French fries-nak hívni. Főételnek számít, ugyanis a belga családok előszeretettel vesznek egy adaggal elvitelre vasárnapi ebéd gyanánt. Mindenhol frituur-ösök állnak, akik a belga ínyencség mellett mindenféle olajban kisüthető húsokat és más finomságokat kínálnak. A nemzeti ételről méltán emlékezik meg a Brugge városában található burgonya múzeum, ahol eme nemes zöldség eredetétől kezdve a sült krumpli születésén át a sütés rejtelméig követhetjük végig az izgalmas történetet. Sőt, a múzeum alagsorában frissen sütve lehet megízlelni a fenséges eledelt. Az ország természetesen csokoládéjáról és söreiről híres igazán. Az utóbbiról érdemben nem tudok nyilatkozni, azonban az első méltán érdemelte ki előkelő pozícióját a nemzetközi porondon. Nem is kell mondanom, hogy ezen édesség is helyett kapott egy brugge-i múzeumban, ami az egyik legszórakoztatóbb kiállítás volt, amit életemben láttam, ingyen csoki-kostolóval… És ha már a sült krumpli, illetve a csokoládé is egy-egy külön múzeummal büszkélkedhet, a sör sem maradhat ki a sorból, azonban a sörmúzeumba még véletlenül se tévedtem be. Érdemes és ebben kihagyhatatlan a belga waffle, melynek két fajtája létezik: a sokkal lágyabb brussels waffle és a jó tömény liége waffle. Ezeket általában nyakon öntik egy kis folyékony belga csokival, vagy nutellával, de gyümölccsel, tejszínhabbal, porcukorral is felszolgálják. Sokan csak egy sima waffle-t vesznek az utcai árusoknál, amit útközben elfalatoznak, azonban a legfinomabb waffle a brüsszeli waffle house-ban kapható: frissen sütik, és a legjobb belga csokival kérni: eszméletlenül finom. A cikk írójáról is igen sokat elárul, hogy az ételkülönlegességekről szóló bekezdés nyúlt a leghosszabbra…

IMG_4503

Belgium egyébként nem egy nagy ország, így könnyen bejárható, körbeutazható, a szomszédos országokba is pár óra alatt el lehet jutni. A már említett Brugge városa kihagyhatatlan, én negyedik látogatásom alkalmával sem tudtam megunni. Érdemes minél több mindent látni, megtapasztalni, de ha az ember kiköltözik egy külföldi országba, annyi impulzus fogja érni, hogy azokat csak akkor lehet elkerülni, ha befogja a szemét és a fülét. Ebből akár a Campus Mundi ösztöndíj mottója is kiindulhatna: nyitott szemmel és füllel a világban, hogy minél több élménnyel gazdagodj külföldi tanulmányutad során! Minden kedves olvasónak, leendő ösztöndíjasnak szívből ezt kívánom!

Sivák Veronika