Bővebben a klímapolitikáról a NFM szakértőivel

2018. március 8-án került megrendezésre a Szakkollégium klímapolitikai műhelyének első alkalma. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Klímapolitikai Főosztályáról érkeztek előadóink: Dr. Huszár András osztályvezető, valamint Nyitrai Emese.

A műhely kezdetén vendégeink megkérdeztek minket, szakkollégistákat, hogy a klímapolitikán belül mi a szűkebb érdeklődési körünk, így tehát mindenki elmondhatta, hogy mi érdekli különösebben. A szakértők ezeket az igényeket figyelembe véve, és a kifejezetten érdekes előadás közben folyamatosan felmerülő kérdésekre válaszolva vezettek be minket a klímapolitika világába.

DSCN0683

Elsőkörben Dr. Huszár András magyarázta el nekünk a szakpolitikai területhez tartozó alapfogalmakat és folyamatokat. Megismertük például az éghajlatváltozás és a klímapolitika egymáshoz való viszonyát, jelentését, területeit, utóbbihoz pedig célokat és eszközöket is rendeltünk.

Ezt követően szó esett az ENSZ 1992-ben elfogadott Éghajlatváltozási Keretegyezményéről (United Nations Framework Convention on Climate Change), melyen keresztül szemléltette a szakértő, hogy a nemzetközi közösségnek milyen szerepe van a globális felmelegedés csökkentésében. Elmagyarázta, hogy miért rendkívül fontos ez a cél: a hőmérséklet változatlan ütemű emelkedésének következtében kisebb szigetek, mint például a Maldív-szigetek is víz alá kerülhetnek! Az UNFCCC kapcsán továbbá megemlítésre került a 2015-ös Párizsi Egyezmény fontossága is a területen, ugyanis ez tartalmazza a jövőbeli követeléseket a ratifikálók felé.

A fontosabb folyamatok és egyezmények tisztázása után rátértünk arra a területre, amely felé a hallgatóság legtöbb kérdése irányult: a klímapolitikához, éghajlat megóvásához kapcsolódó diplomáciára. A szakértők információkkal láttak el minket a Részes Felek Konferenciáinak (COP) menetéről, például, hogy az érdekelt felek 2 oldalhoz tartozhatnak: fejlett és fejlődő országokhoz.  Ezen belül pedig megtudtuk, hogy a részes országok országcsoportonként (pl. EU) nyilvánulnak meg a tárgyalásokon, és hogy az egyes országcsoportok milyen sémák alapján tárgyalnak, hogyan döntik el, hogy milyen álláspontot képviseljenek (pl. EU – előzetes tárgyalások). Ezenkívül pedig az egyes nagyobb országok álláspontját is (pl. USA, Kína) megismertük.

Dr. Huszár András előadása után Nyitrai Emese beszélt nekünk aktualitásokról, amelyek fontosak a klímapolitika szempontjából. Megosztotta velünk néhány tapasztalatát egyes országok COP-konferencián mutatott tárgyalási magatartásáról, valamint beszélt az éghajlatváltozás multiplikátor hatásáról is.

Az alkalom lezárásaként lehetőségünk nyílt az előadás közben meg nem válaszolt kérdések feltételére. A politikai terület iránt érdeklődő hallgatók számára a rendkívül hasznos előadás jó hangulatban, interaktívan telt. Még egyszer köszönjük szépen a lehetőséget!

Bohus Petra