IMG_4149

Szakkollégiumunk ismét bejutott a magyar Mint-a-Parlamentbe

2019.április 26-án frakcióelnökünk vezetésével vonultak be ismét a magyar Mint-a-Parlament történelmébe a Magyary Zoltán Szakkollégium tagjai a Nekünk Nem Mindegy frakció égisze alatt, most az ellenzéki tábort erősítve a Bölcsészek Társas-játék Körével egyetemben.

59747525_1186036398222917_4628152965989924864_n

A Közös Értékek Képviseletében kormányfrakció által benyújtott, Az országgyűlési képviselők választhatóságának korlátozásáról szóló törvénymódosítási javaslat került napirendre a pénteki ülésnapon. Már a vezérszónoki felszólalásokból kitűnt, hogy a frakciók mindegyike kompromisszumkész, ebből kifolyólag az általános vita során sem került sor nagyobb összetűzésekre, az érvek ütköztetés szinte már visszafogottnak mondható keretek között történt.

60185329_1186036844889539_8974812654413545472_n

A bizottságokban folyó részletes viták a törvénymódosító javaslat kiigazítására benyújtott további módosító javaslatok nagy száma miatt igen hosszúra nyúlt: az Igazságügyi Bizottság mutatkozott a legelszántabbnak, ugyanis ülésük egy órával később ért véget, mint a többi bizottságé, melyeknek tagjai addig örömmel láttak neki a finom süteményekkel, pogácsával felszolgált szendvicsebédnek.

60205077_1186036578222899_63635910494781440_n

A Törvényalkotó Bizottság tagjai így felfrissülve, teli gyomorral állhattak neki a munkának: kialakítani a törvénytervezet végső formáját, amelyről a parlament majd a zárószavazáson dönt. A TAB-nak sikerült egy olyan törvénytervezetet összeállítania, amelyet a parlament több mint 2/3-os többséggel fogadott el. A nap lezárásaként, kiértékeléseként megtartott sajtótájékoztatón is elhangzott: olyan magasfokú kompromisszum-készség és együttműködési hajlandóság mutatkozott meg a frakciók között, amely igazán kivételesnek mondható a Mint-a-Parlamentek történetében. A törvénymódosító javaslat elfogadása pedig mindegyik frakció megelégedésére szolgálhat, hiszen annak megszületése, ahogy a nap folyamán többször is elhangzott: túlmutat a különböző szekértáborok sárdobálásán. „Egy üzlet akkor sikeres, ha mindegyik fél nyer vele.” Itt mindenki nyert azzal, hogy a megfelelő kompromisszum kialakításával hajlandó volt bizonyos áldozatok meghozatalára.

59984080_1186037371556153_8474037678361280512_n

Összességében egy eredményes napot zárhattunk, melyért köszönet azoknak, akik a Szakkollégium részéről képviseltették magukat, a más egyetemekről megjelent frakcióknak, és nem utolsó sorban az esemény szervezőinek!

a2e66272-e866-4893-91eb-13f5d0df7313

Élet Campus Mundi ösztöndíjasként egy flamand kisvárosban

Biztos vagyok benne, hogy már ezer különböző helyről elhangzott, hogy milyen hatalmas lehetőség egy külföldi tanulmányúton való részvétel. Azt is feltételezem, hogy egy kicsit már eleged is van belőle, és csak azért is megmakacsolod magad: szó se lehet róla. Vagy olyan lelkesen állsz hozzá, mint ahogy én: vágjunk bele, mindig is ez volt a vágyam, hogy külföldön tanulhassak. Igazán egyedülálló lehetőség, hogy egy külföldön eltöltött félév anyagilag támogatott, mely a Campus Mundi ösztöndíj jóvoltából valósulhat meg. Ráadásul szuper dolog egyedül kiköltözni egy másik országba, rengeteg új embert megismerni, utazgatni, a látókörödet tágítani.

IMG_3022

Célpontul Gent városát választottam, mely Kelet-Flandria legnagyobb városa, Belgium csodálatos ékköve. Közlekedni biciklivel érdemes: gyors, remek a számára kiépített infrastruktúra, a tömegközlekedés lassú, az autók a belváros jelentős részéből ki vannak tiltva, illetve szinte mindenki biciklivel közlekedik. Mondhatni, a helyi kultúra részét képezi, ez alkotja a genti életérzés gerincét.

IMG_3831

Gent igazi egyetemváros: évente több ezer helyi, illetve külföldi diák fordul meg itt. Ősztől tavaszig miattuk, nyáron turisták tömegeitől pezseg a város. Nem ok nélkül. Lenyűgözően gyönyörű belvárosával, hangulatos utcácskáival mindenkit magával ragad. Csatornáin kellemes csónaktúra tehető, de a kajak vagy kenu sport kedvelői is itt hódolhatnak szenvedélyüknek. Szórakozásra is rengeteg a lehetőség: a belváros szívében találhatóak a kulturáltabb pub-ok, kocsmák, az Overportstraat viszont már a vadabbaknak való. Az ottani hétvégi bulizások után hatalmas a kupleráj, az utca teli van szeméttel, és mindenféle gyomorforgató maradékkal.

IMG_3281

Ezen utca tőszomszédságában található az a kis gyülekezet, amelytől rengeteget kaptam a félév során. A nemzetközi baptista gyülekezet vezetője egy amerikai lelkész, aki családjával együtt missziós kiküldetésben van Gentben. Nagyon kedves és segítőkész emberekkel lehet itt találkozni, akiknek az élete egyértelműen Istenre mutat. Érdemes a gyülekezet életébe bekapcsolódni, ezáltal a helyiek is jobban megismerhetők, bár igaz, hogy az oda járók nagy része nemzetközi kötődésű.

IMG_4773

Az ESN (Erasmus Student Network) helyi szervezete rengeteg programot szervez: utazások, minden csütörtök este karaoke az ír kocsmában, sportesemények, bulik. Kiváló lehetőségek a többi nemzetközi diák megismeréséhez.

Belgium nemzeti eledele a sült krumpli, ebből kifolyólag szigorúan tilos French fries-nak hívni. Főételnek számít, ugyanis a belga családok előszeretettel vesznek egy adaggal elvitelre vasárnapi ebéd gyanánt. Mindenhol frituur-ösök állnak, akik a belga ínyencség mellett mindenféle olajban kisüthető húsokat és más finomságokat kínálnak. A nemzeti ételről méltán emlékezik meg a Brugge városában található burgonya múzeum, ahol eme nemes zöldség eredetétől kezdve a sült krumpli születésén át a sütés rejtelméig követhetjük végig az izgalmas történetet. Sőt, a múzeum alagsorában frissen sütve lehet megízlelni a fenséges eledelt. Az ország természetesen csokoládéjáról és söreiről híres igazán. Az utóbbiról érdemben nem tudok nyilatkozni, azonban az első méltán érdemelte ki előkelő pozícióját a nemzetközi porondon. Nem is kell mondanom, hogy ezen édesség is helyett kapott egy brugge-i múzeumban, ami az egyik legszórakoztatóbb kiállítás volt, amit életemben láttam, ingyen csoki-kostolóval… És ha már a sült krumpli, illetve a csokoládé is egy-egy külön múzeummal büszkélkedhet, a sör sem maradhat ki a sorból, azonban a sörmúzeumba még véletlenül se tévedtem be. Érdemes és ebben kihagyhatatlan a belga waffle, melynek két fajtája létezik: a sokkal lágyabb brussels waffle és a jó tömény liége waffle. Ezeket általában nyakon öntik egy kis folyékony belga csokival, vagy nutellával, de gyümölccsel, tejszínhabbal, porcukorral is felszolgálják. Sokan csak egy sima waffle-t vesznek az utcai árusoknál, amit útközben elfalatoznak, azonban a legfinomabb waffle a brüsszeli waffle house-ban kapható: frissen sütik, és a legjobb belga csokival kérni: eszméletlenül finom. A cikk írójáról is igen sokat elárul, hogy az ételkülönlegességekről szóló bekezdés nyúlt a leghosszabbra…

IMG_4503

Belgium egyébként nem egy nagy ország, így könnyen bejárható, körbeutazható, a szomszédos országokba is pár óra alatt el lehet jutni. A már említett Brugge városa kihagyhatatlan, én negyedik látogatásom alkalmával sem tudtam megunni. Érdemes minél több mindent látni, megtapasztalni, de ha az ember kiköltözik egy külföldi országba, annyi impulzus fogja érni, hogy azokat csak akkor lehet elkerülni, ha befogja a szemét és a fülét. Ebből akár a Campus Mundi ösztöndíj mottója is kiindulhatna: nyitott szemmel és füllel a világban, hogy minél több élménnyel gazdagodj külföldi tanulmányutad során! Minden kedves olvasónak, leendő ösztöndíjasnak szívből ezt kívánom!

Sivák Veronika

mw4

II. Magyary Szakmai Délutánok – Beszámoló a Magyary Workshopról

Enumeráció a Magyaryban

Tehetséggondozás, szakmai elköteleződés, folyamatos fejlődés, egymás kutatásának megismerése, tudományos platform tagjaink számára… Csak néhány gondolat, amelyek mentén két éve megfogalmazódott a lánglelkű ötlet, hogy szervezzünk meg – más sikeres hallgatói konferenciák példáját követve – egy saját rendezvényt, ahol a magyarysoknak lehetőségük van bemutatni kutatási eredményeiket, valamint építő jellegű kritikát és visszajelzést kaphatnak hallgatótársaiktól.

mw

2017 őszén megkezdődött a munka, de mint általában, ebben az esetben sem jött azonnal az áttörés. Az első Magyary Workshopra mindössze hét tagunk jelentkezett, akik szűk körben, egy kis kollégiumi teremben adtak elő. Innen nőtte ki magát az esemény 2019. március 27-re arra a szintre, hogy a sok szervezői munka gyümölcseként létrejövő Magyary Szakmai Délutánok zárónapja legyen az NKE Oktatási Központjának dékáni tárgyalójában. Amíg a rendezvénysorozat első két napján meghívott előadók jártak körül egy-egy aktuális és érdekfeszítő témát, addig az utolsó napon már legkiválóbb tagjaink kutatásaié volt a főszerep.

mw2

Az eseményt Dr. Fejes Zsuzsanna docens asszony, az ÁKK dékáni nemzetközi főtanácsadója nyitotta meg, valamint Dr. Rada Péter, a NETK tudományos és nemzetközi dékánhelyettese mondott köszöntőbeszédet. Ezután Dr. Horváth Attila és Ludányi Dávid, az egyetem két fiatal oktatójának vezetése mellett folyt a tanácskozás. A workshop során a nyilvánosság 15 szakkollégista érdeklődési területét ismerhette meg, akik a nemzetközi, államelméleti, jogtudományi és kiberbiztonsági témakörök színes és igen változatos palettáját prezentálták.

mw3

Így példának okáért a kiberbiztonság és az átlagember kapcsolatáról hallhattunk előadást, amelyben felhívták a figyelmet a különböző vírusok fajtáira, mindennapi előfordulására és azok veszélyeire. Csakúgy átfogó képet kaptunk az ISIS kegyetlen módszereiről, erőforrásairól és befolyásolási lehetőségeinek eszköztáráról, mint Oroszország motivációjáról a Balti államok esetleges megszállásával kapcsolatban. Szintén maradva a nemzetközi témájú előadásoknál, bemutatásra került többek között az Elysée-szerződés, amely a német-francia együttműködés kezdetét jelentette. Ezen túlmenően megismertük Skócia jelenlegi politikai helyzetét, valamint lehetséges jövőjét a Brexit-népszavazás hatásának tükrében, továbbá a klímaváltozás és a migráció összefüggéseit is számba vettük az afrikai kontinensen. A jog- és államtudomány iránt érdeklődő előadók szintén változatos témákba kalauzolták el a hallgatóságot. Egy jogtörténeti tárgyú prezentáció során visszautaztunk egészen II. József idejébe, ahol megtudtuk, milyen párkapcsolati problémákkal küzdöttek az e korban élők, és hogy a válás csak kevesek kiváltsága lehetett. Ugyanakkor a jelenkori törvényalkotás folyamatát is kritikai vizsgálat alá vettük, amelynél választ kaptunk arra, hogy mi állhat az egyéni képviselői indítványok benyújtása mögött, vagy, hogy a jogszabályi rendelkezéseket betartják-e a törvényhozók.

mw4

Az imént közel sem teljeskörűen felsorolt előadások bizonyítják, hogy a Magyary Zoltán Szakkollégium a tehetség és a lehetőség találkozását nyújtja. A tehetséget a résztvevő hallgatók seregszemléje fémjelzi, míg a lehetőségek kereteit maga a szakkollégium adja. A közös szakmai érdeklődés és a tudás iránti vágy mellett a baráti kapcsolatok teszik lehetővé a sikeres szervezőmunkát, amelyet a negyedik Magyary Workshop ismételten demonstrált.

Hajas Liliána

Várszegi logo kép

A rendezvényt a Várszegi Pincészet támogatta.

Franciaország-2019-06

II. Magyary Szakmai Délutánok – Franciaország politikai helyzete a sárgamellényes tüntetések vonatkozásában

2019. március 25-27. között immár második alkalommal került megrendezésre a ,,Magyary Szakmai Délutánok” rendezvénysorozat, melynek második napján egy kerekasztal-beszélgetés során pontos képet kaphattunk Franciaország jelenlegi politikai helyzetéről, illetve a tüntetések és mozgalmak francia történelemben gyökerező hagyományairól. A meghívott előadók között volt Robák Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem mentor-oktatója, egykori tunéziai, majd belgiumi nagykövet, aki az Antall-kormány idején Párizsban 5 éven át diplomataként tapasztalhatta meg a francia életstílust és a politikai kultúrát. Velünk volt még Gát Ákos Bence a Duel Amical vitahonlap alapító elnöke és szerkesztője, az Igazságügyi Minisztérium miniszteri kabinetjének tagja, valamint Garadnai Zoltán történész, a Magyar Nemzeti Levéltár főlevéltárosa, aki maga is kiemelten foglalkozik a francia politikával és a magyar-francia kapcsolatok történetével.

Franciaország-2019-07

A bevezető kérdésekre, vagyis, hogy mennyire szeretnek a franciák tüntetni, milyen mértékben része ez a történelmüknek ő válaszolt, elsőként egy személyes élménnyel, amikor is egy Grenoble-ban tartandó geopolitikai konferenciára menet a reptéren meglepődve nézte, a vámosokat, akik úgy sztrájkoltak, hogy csomagot ellenőriztek. Megtudhattuk még, hogy a tüntetések hagyományai egészen a francia forradalom időszakáig nyúlnak vissza, onnantól kezdve pedig nemcsak fikcióként, de kézzelfogható valóságként élnek Franciaország mindennapjaiban, akár az 1968-as diáklázadásokat vagy éppen a De Gaulle elnöksége alatti merevnek nevezhető rendszert említsük.

Franciaország-2019-10

Ezt követően a mostani helyzetre áttérve Emmanuel Macron kormányának komoly kihívást jelentő sárgamellényes tüntetések sorozata lett a beszédtéma. Ezen Gilets Jaunes mozgalmak még 2018 novemberében kezdődtek az üzemanyag jövedéki adójának csupán pár centes emelésével, majd ezt követően csúcsosodtak ki egy nagyobb mozgalommá, amely mögé a francia lakosság körülbelül 80 százaléka beállt, mint szimpatizáns. Gát Ákos Bence szerint ahhoz, hogy jobban megérthessük a helyzetet, egészen Francois Hollande elnökségéig kell visszatekintenünk, ugyanis azon időszak ,,kezeletlen tünetei” most kezdenek ,,betegségként megjelenni Franciaország testén”. A kormányzatnak egyszerre kell szembenéznie az elmulasztott reformokkal, egyfajta gazdasági válsággal és a franciákban jelen lévő polgári öntudattal, párosulva a hamar elitizmussal vádolt Macron technokrata kormányzásának következtében egyre általánosabb népelégedetlenséggel.

Franciaország-2019-09

Végezetül a jövőbe tekintve olyan kérdések merültek fel, minthogy mi lehet még ezen mozgalmakból, illetve mennyire jelentenek visszahúzó erőt Macron politikájára nézve. Nagykövet úr szerint már az 1995-ös tiltakozási hullámok idején kialakult a tüntetésekre vonatkozó egyfajta kezelési kultúra. A franciák nem lépnek fel azonnal a különböző mozgalmak ellen, hagyják azokat kifáradni, megvárják a középrétegek lemorzsolódását. Ezt példázza a mostani eset is, hiszen a kezdeti 80%-os szimpátia mára már csupán 50%-os. Annyi bizonyos azonban, hogy az emberek bizalma megingott a pártokban, a tüntetések egyfajta figyelmeztetésként, elégedetlenséget megtestesítő jelként foghatók fel, valamennyi politikai párt számára. További kérdés marad ugyanakkor az, hogy a Gilets Jaunes mozgalmak mennyi szavazatot vesznek majd el a tisztán jobb és baloldali pártoktól a következő választások alkalmával.  Az pedig, hogy a hagyományos jobboldalnak sikerül-e ,,kinőni magát”, pozíciót javítania és a jövőben Macron valós ellenfelévé válnia, még a jövő zenéje.

Zsigmond Zsófia

Várszegi logo kép

A rendezvényt a Várszegi Pincészet támogatta.

rdszv4

II. Magyary Szakmai Délutánok – Hallgatók a rendszer ellen, a szakkollégiumok szerepe a rendszerváltásban

Az idén másodszorra megrendezett Magyary Szakmai Délutánok rendezvénysorozat keretein belül, már az első előadás is egy izgalmas témát ölelt fel és nagyszerű előadókat tartogatott. A március 25-27. között megrendezett esemény első napján, az idén harmincadik évfordulójához érő rendszerváltás volt a központi téma, Hallgatók a rendszer ellen, a szakkollégiumok szerepe a rendszerváltásban és a napjainkban címmel. Három szakkollégium képviselőit köszönthettünk az esemény során, akik saját szakkollégiumukat és a szakkollégiumi mozgalmat képviselve jöttek el, hogy megoszthassák velünk gondolataikat a rendszerváltással és a mai álláspontjukkal kapcsolatban. Többek között Fodor Gábor, korábbi művelődési és közoktatási miniszter, környezetvédelmi és vízügyi miniszter, a Magyar Liberális Párt elnöke, aki az egyetemista évei során aktívan kivette a részét a rendszerváltás eseményeiben a diákmozgalmak során, azzal, hogy hallgatótársaival, köztük Orbán Viktorral és Kövér Lászlóval megalapították a Fideszt, a Bibó István Szakkollégium berkein belül. Az előadók között köszönhettük még Kührner Lászlót, ugyancsak a Bibó István Szakkollégiumból, Illyés Márton elnök urat és Szászi Áront a Rajk László Szakkollégiumból, a Társadalomelméleti Szakkollégiumból pedig Kemény Vagyim elnök úr és Nagy Ákos érkezett.

rdszv

Az esemény moderátora, Dr. Horváth Attila, a Magyary Zoltán Szakkollégium elnöke volt, aki első kérdésével arra volt kíváncsi, hogyan vélekednek az előadók a szakkollégista létről és annak előnyeiről. A szakkollégium tagjaként megélt számtalan élmény és pozitív történet mellett, egyöntetűen azon a véleményen voltak, hogy az a szakmaiság, összetartó közösség és értékrend, amit egy szakkollégium képvisel, egyedülálló az egyetemi közösségben, így feltétlenül fontos, hogy továbbra is megőrizzük ezt a színvonalat és szellemiséget.

rdszv2

A szakkollégiumot fontosságának tisztázása utána az előadók rátértek a címben is meghatározott kérdésre, a rendszerváltásra, mely szorosan kapcsolódik a Magyary közjogi műhelyének e féléves előadássorozatához. A rendszerváltás eseményeiben közvetlenül is résztvevő Fodor Gábor, a Bibó István Szakkollégiumban történő eseményekről beszélt. Elmondta, hogy nem voltak zökkenőmentesek az alapítást követő hónapok a rendszer okozta nehézségek következtében, de bátrak voltak és az idő megcáfolta azokat, akik nem hittek bennük.

rdszv3

A harminc évvel ezelőtti eseményeken túl, vendégeink aktuálpolitikai kérdésekről is megvitatták álláspontjukat. Kitértek például a diákok részvételének fontosságára a napi politikában. A politikai szerepvállalás egy nagyon megosztó kérdésnek bizonyult a szakkollégiumok tagjai között, de egyetértettek abban, hogy ha aktív szereplőként nem is, de valamilyen szinten mindenképp részt kell venniük a politikában.

rdszv4

A beszélgetés zárásaként a hallgatóságnak lehetősége nyílt kérdéseik feltevésére, amire az előadók készséggel válaszoltak. A beszélgetés kiválóan kimerítette a téma fontosságát, és bemutatta, hogy mennyire meghatározóak voltak régen és mennyire fontosak manapság is a szakkollégiumok Magyarországon. Köszönjük még egyszer az előadóknak ezt a nagyszerű két órát!

Sallai Barnabás

Várszegi logo kép

A rendezvényt a Várszegi Pincészet támogatta.

53316600_2006584829647566_7480326874795606016_n

Országos Szakkollégiumi Találkozó Pécsett

Idén hatodik alkalommal került megrendezésre a kétévente tartandó az Országos Szakkollégiumi Találkozó, a pécsi Janus Pannonius Közgazdasági Szakkollégium szervezésében. Idén rekordszámú résztvevővel, 229 szakkollégistával töltöttük el közösen március első hétvégéjét. Mint minden évben, idén is fókuszban állt a Szakkollégiumok társadalomban elfoglalt helyzete és egymás megismerése.

53155104_794487550913621_4033171597446610944_n

Március elsején a kora reggeli órákban heten indultunk el mi, magyarysok, bevenni Pécs gyönyörű városát. Az út jó hangulatban telt, a csapatunk kacaja töltötte be a vonatot. Pécs vasútállomásának megtekintése után elindultunk megkeresni szállásunkat, ahonnan rögtön a városismereti versenyre csöppentünk, mely által megismerhettük Pécs főbb nevezetességeit, többek között a dzsámit, a Székesegyházat, a Barbakánt és a gyönyörű sétáló utcákat. A városismereti verseny különösen közel állt szívünkhöz, hiszen csapatunk a SoMoRy (a Somogyi és Móra Szakkollégiumokkal kitalált közös nevünk) első helyezést ért el. Enyhe csúszással, de megkezdődött még aznap az Interkoll is, ahol többek között az új Kommunikációs Bizottsági tagjainak megválasztására, illetve a szünetben egy közös pizzázásra került sor. Fáradtan ám, de töretlenül vetettük bele magunkat Pécs éjszakai életébe, ahol gyümölcsöző barátságokra tettünk szert, illetve csocsózásból is világbajnoki szintre emelkedtünk.

40903421_2175544402464017_7983492171946786816_n

Másnap a tartalmas reggeli és a kihagyhatatlan kávézás után kezdődött el az aznapi program. Vitaszekciók, workshopok sokasága várt minket, ahol értékes információkat nyerhettünk és megismerhettük társaink különböző véleményét, munkáját. Délben kezdődött el a 3. Pillér projekt a Máltai Szeretetszolgálattal közösen együttműködve, ahol két társunk képviselte a Szakkollégiumot. A program célja a társadalmi érzékenyítés volt. Többek között hátrányos helyzetű óvodások számára készítettek apró pedagógiai segédeszközöket. Ebéd után sor került a szakmai előadásokra is. Hild Imre által megtudtuk, mik a legfontosabb elemei egy sikeres start-up vállalkozásnak, illetve folytatódott a már Szegeden elkezdett vita a Szakkollégiumok politikai szerepvállalásáról. Vacsora után, hogy megkoronázzuk Pécsi tartózkodásunkat, egy fakultatív borkóstolóra került sor, majd folytatódott az este a számunkra kibérelt szórakozó klubban.

53012126_572702763244146_2872455998507843584_n

Utolsó nap reggeli után már nem Pécsett folytatódott hétvégi kalandunk, hanem ellátogattunk a közel 30 percre lévő Mohácsra. Szerencsékre az OSZT időpontja pont a busójárással esett egybe így ez a program is kihagyhatatlannak bizonyult.  Végig csodáltuk a felvonulást majd helyi különlegességeket kóstoltunk meg. Fájó szívvel, de rengeteg élménnyel gazdagodva szálltunk fel a vonatra az esti órákban és szerencsésnek éreztük magunkat, hogy egyrészt elértük a vonatot, másrészt, hogy egy ilyen programokkal teli hétvégét tudhatunk magunk mögött.

Szabó Kitti

48281472_286650755324129_4360076865608613888_n

Mikulás a Magyarynál

Bár hó nincsen, de a téli ünnepek hangulata már a mi szakkollégiumunk légkörébe is beszivárgott. Mindenki máshogy adja meg a módját. Van, aki felveszi a hangulatos pulóverét, van, aki kidíszíti az irodánkat, vagy a szobáját.

Így hát, tél örömére, december 6-án este össze is gyűltünk jó sokan a kollégium egyik termében, megünnepelve a Mikulást. Termek lefoglalva, nevek kihúzva, ajándékok bekészítve, étel-ital asztalon.

Mint minden ilyenkor már türelmetlen ember, úgy döntöttünk, hogy ajándékozással kezdünk. Sok volt a kacaj, versolvasás ajándékozottak jellemzésekor. Valahogy mindenki gyorsan magára is ismert. Miután átadtuk egymásnak az ajándékcsomagokat, hosszú asztalnál foglaltunk helyet, s jókedvűen falatozásba kezdtünk bele.

Nos, jókedvűen, s jóllakottan, már csak játék és zene hiányzik – gondoltuk mi.

Rövidebb pihenő után vissza is ültünk egy nagy körbe, mint ahogy az ajándékosztásnál tettük, és belecsaptunk a mókázásba. Kisebb izomlázzal a sok mosolytól, lazításként zenét kapcsoltunk. Gyorsan elment az idő, így meg is felejtkeztünk a teremfoglalásról. Mintha az egyik pillanatban még csak kora este volt, másikban már lassan éjfél.

Rendbe téve mindent a nagy teremben, leoltattuk a villanyt és távoztunk.

Azt mondják, ezek után, az egyik irodából kezdett el szivárogni a zene, s a kacaj egészen reggelig, de ez már csak legenda…

Fanta Dennis

IMG_3838

Mint-a-Parlamenten a Nyelvtudásért Párt

Mielőtt nyugodt szívvel várhattuk volna a Mikulást, december 6-án lehetősége volt Szakkollégiumunknak újra részt venni a Mint-a-Parlament nevezetű törvényhozási szimulációs játékon, amelyen testközelből is megfigyelhettük, hogyan is néz ki a valóságban az Országgyűlési törvényalkotás.

Miután benyújtották a programra jelentkező pártok frakcióprofiljukat, logójukat és törvényjavaslatukat, egy online szavazás keretein belül a Pécsi Tudományegyetemről érkezett Ilyen Ez a Politika nevű párt hallgatóiból álló frakció (Továbbiakban: IEP) javaslata, a “Törvényjavaslat a tüdő-és hörgődaganatok megelőzéséről és előfordulásának csökkentéséről” kapta a legtöbb szavazatot, így ez került megtárgyalásra. Az IEP egyik koalíciós partnerének választotta a NYEP-et, melyet Szakkollégiumunk tagjai alkottak, így aznap közösen indultunk neki az akadályok leküzdésének.

IMG_3839

Még közvetlenül az ülésnap előtt lehetett törvénymódosításokat benyújtani, amellyel az eredeti javaslatot kívánták a képviselők „csiszolni”, így azokat is tárgyalásra bocsátottuk.

Az ülésnap megnyitója után a képviselők a Házszabályt követve megszavazták a napirendet, majd minden frakció részéről sor került a vezérszónoki felszólalásokra. Ezt követte az általános vita, amikor is frakciónként 7 perc állt rendelkezésre, hogy feltegyük kérdéseinket és reflektáljunk az elhangzottakra.

Azt sem szabad kihagyni a sorból, hogy frakciónk soraiból került ki az egyik jegyző, az Igazságügyi Bizottság elnöke és a Költségvetési Bizottság alelnöke is, amely nagy büszkeséggel tölt el minket. A bizottsági ülések után kormánypárti koalíciónk közösen tartotta meg a frakcióülését, majd sor került a Törvényalkotási Bizottság értekezésére is.

IMG_3772

A zárószavazáson végül nem nagy előnnyel ugyan, de a törvényjavaslatot elfogadták, ezzel együtt koalíciónk ismételten sikert aratott ezen a roppant hiteles szimuláción.

A sikert elkönyvelve, sajtótájékoztatót tartott minden frakció képviseletében két fő, így még a nap végén elmondhattuk véleményünket az eseményekről és a végeredményről. Természetesen nem maradhattak el a csípős megjegyzések és érdekes kérdések sem, melyeket a szintén hitelesen szimulált sajtó képviselőitől kaphattak szóvivőink.

IMG_3794

Egy fárasztó, vitákkal teli napot hagytunk a hátunk mögött, de nem szabad elfelejteni azt, hogy ezek azok a napok, amelyek miatt újra és újra felismerjük, hogy milyen jó érzés pozitív hatással lenni másokra, és milyen fontos megtanulni azt, hogy hogyan tehetjük mások életét a törvények által könnyebbé és szebbé.

Kiss Adrienn

dav

Újabb külföldi előadók a Magyary falain belül

November 28-án került megrendezésre a Magyary Zoltán Szakkollégium újabb angol nyelvű előadása. A vendégelőadónk, a várva-várt Dr. Olga Terenteva látogatott meg bennünket, aki Oroszországból érkezett, a nagyhírű moszkvai egyetemről a Lomonoszovról.

Előadásában feltárta Oroszország nemrég működésbe lépő befektetési rendszerének működését, illetve annak előnyeit. Sok adattal dúsított előadásban kihangsúlyozta, hogy a külföldi befektetők most már nemcsak Moszkva és Szentpétervár nyújtotta üzleti lehetőségeket keresik, hanem más, kisebb városokat is figyelembe vesznek. Mindez a kedvező befektetési rendszer szélességének és flexibilitásának köszönhető, amit az orosz kormány jelenleg erősen támogat.  Szó esett Oroszország gazdasági céljairól is, azaz, hogy 2020-ra a top 25 invesztált ország közé szeretnének tartozni.

dav

A második angol nyelvű előadást, Dr. Olivia Kunguma tartotta, aki a dél-afrikai University of the Free State-ről érkezett hozzánk. Az előadás témája az illegális aranybányászat okozta szociális-környezeti problémák Gwanda térségében. A Zimbabwéről szóló bevezető után, amelyben hallhattunk az ország 1980-as függetlenné válásáról és a mezőgazdaság helyzetének romlásáról, rátértünk az illegális bányászat módszereinek kialakulására és terjedésére. Megtudtuk, hogy a fekete üzletek okozta társadalmi problémák közé tartozik a prostitúció és az alkoholfüggőség, illetve az iskolák korán történő elhagyása. Ezek mellett számos környezeti kárt szenvedett el a térség. Ilyen az erdőírtás, a szemét által a talaj szennyezettsége, de a bányákban belélegzett füst, a higannyal és ciánnal szennyezett vízből fogott halak fogyasztása is komoly gondokat okoz. A megfelelő higiénia, és a tiszta ivóvíz hiányában, számos megbetegedés következett be a bányászok köreiben, ahol a férfi munkások mellett, nők és gyerekek is megtalálhatók. Végezetül a megoldási kísérletekről esett szó, amelyek a bányászok hozzájárulásának hiányában eddig sajnos nem bizonyultak sikeresnek.

20181203_184545(0)

Az egész Szakkollégium nevében köszönjük vendégeinknek a rendkívül érdekes és hasznos előadásokat!

Érsek Kitti, Fanta Dennis

IMG_0517

Összerázó hétvége 2018

Hagyományainkhoz híven idén sem maradhatott el a Mentorprogram egyik legfontosabb és legjobb szakasza, az ócsai hétvége, melyre november második hetében került sor. A mentoráltak és tagjaink is egyaránt izgatottan várták, hogy elérkezzen ez az esemény, hiszen a hétvége célja az volt, hogy egy remek csapattá kovácsolódjunk össze, amit főleg szakmai és játékosabb programokkal értünk el.

46460886_509330432886300_8584413291281907712_n

Lelkes 24 fős csapatunk péntek délután 5 óra körül indult el, hogy „meghódítsa” a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj Kiképzőbázisát. Utunk rövid volt, de annál tartalmasabb, hiszen már a buszokban elkezdődött egymás megismerése, melyhez kellemes zene is társult.

IMG_0503

Miután sikeresen megérkeztünk a helyszínre, kipakoltuk csomagjainkat, berendezkedtünk és megvacsoráztunk, kezdetét vehették a programok. Az első napon főleg ismerkedős játékokat játszottunk, mint például alliteráló névtanulás, mi a közös bennünk, itt születtem. A későbbiekben, szabadfoglalkozásként a közkedvelt Activity társasjátékkal, póker party-val és csocsózással ütöttük el az időt, egészen hajnalig.

IMG_0508

A következő napon a korai ébredés után bőségesen megterítettünk a konyhában és megreggeliztünk mielőtt elkezdtük volna az aznapi programokat, ugyanis mindenki tudja, hogy a nap legfontosabb étkezése a reggeli. Egy kis pihenő után összegyűltünk a legnagyobb teremben és olyan játékos feladatokkal töltöttük délelőttünket, amelyek kapcsolódnak a társadalomtudományokhoz és szükség volt a mentoráltak problémamegoldóképességére. Ezt követően délután egy óra magaslatában megebédeltünk. Idén is nagy sikere volt a „hagyományos magyarys paprikáskrumplinak”, amelyet mi készítettünk el. Ebéd után a bázis gyöngyörű, őszies színekbe öltözött udvarán folytattuk napunkat, hogy egy kicsit felfrissítsük elménket, mielőtt megkezdtük volna szakmai workshop-unkat. A workshop keretein belül 4 db 4 fős csoportnak kellett bemutatnia környezetvédelem, technológia, oktatás és egészségügy témákban innovatív terméküket vagy üzleti modelljüket. A mentoráltak fantasztikusan dolgoztak, hiszen rendkívül színvonalas előadásokat hallhattunk és remekül megvédték ötleteiket a szakmai zsűri és a hallgatóság előtt. A workshop-ot az egészségügyi témában dolgozó csoport nyerte meg. A későbbiekben megvacsoráztunk, majd a pénteki esthez hasonló játékokkal vezettük le az estét.

46371492_341844063029922_7793702411859656704_n

Sajnos hamar elérkezett a vasárnap, amikor is el kellett hagynunk a kiképzőbázist. Reggeli és összepakolás után, sok-sok élménnyel gazdagodva indulhattunk vissza Budapestre.

46323252_2177974475858102_6005839115742871552_n

Összességében, egy sikeres hétvégét tölthettünk el együtt, hiszen teljesítettük a célt, azaz, hogy egymást közelebbről megismerve egy összetartó csapatot formáljunk. Úgy vélem, hogy remek mentoráltjaink vannak, akik a közeljövőben méltó tagjai lesznek szakkollégiumunknak. Reméljük, hogy jövőre is hasonló jó hangulattal tölthetjük el a szokásos ócsai hétvégét.

Rafael Patrícia

IMG-3370

Magyary Workshop

2018. november 5-én immár harmadik alkalommal került sor a Várszegi Pincészet által támogatott Magyary Workshop megrendezésére, melynek keretén belül tagjaink és idén először a mentoráltak is tartottak előadást őket foglalkoztató kérdésekről, kutatási témájukról. A workshop lehetőséget biztosított konferenciára való felkészülésre, az előadói készségek fejlesztésére. A hallgatók 10-15 perces időkeretben ismertethették elemzésük megállapításait, amelyet Losonczi Krisztián, a szakkollégium korábbi ITDK I. helyezett és Egyetemi Szakmai Díjas vezetője által moderált diszkusszió követett. A következő hallgatók napjaink szakmai vitáit meghatározó témákban prezentáltak az élet számos területéről.

IMG-3387

Nagy Milán a pártfinanszírozás magyarországi viszonyait vette górcső alá. A többszörös ÚNKP és köztársasági ösztöndíjas hallgató szabályozási és pénzügyi szempontból vizsgálta meg a rendszerváltás utáni pártok állami támogatásának neuralgikus pontjait.

Csonka Zsófia kutatási témája a közszférában megjelenő környezettudatossághoz kapcsolódik. A 2018-as Tudomány Kapujában poszterverseny győztese empirikus vizsgálatának fókuszából, eredményeiből és korlátaiból adott ízelítőt a hallgatóság számára.

Rafael Patrícia: Nemzetközi bűnszervezetek – A szicíliai maffia

Szó esett a maffia jelentéséről, kialakulásának előzményeiről, illetve a nagyobb maffiacsaládok képviselőiről.

Kiss Rebeka: Az országgyűlési képviselők törvénykezdeményezési joga

Törvényalkotás egy nap alatt? Rebeka arra kereste a választ, hogy mi áll az egyéni képviselői indítványok egyre nagyobb számú benyújtása mögött, hogyan illeszkednek az így elfogadott javaslatok a törvényhozásba. Felmerülő probléma az előzetes hatásvizsgálat, az egyeztetés és véleményezés hiánya. Az előadásban számos példát is hallhattunk napjainkból ilyen önálló képviselői indítványra, ami egy-két nap alatt elfogadásra és kihirdetésre került. Javaslatként megfogalmazódott a körültekintőbb törvény előkészítése, jogszabályok következetes betartása.

Kiss Orsolya: A közszolgálati továbbképzésben használt módszertanok

Kezdésként Keresztes Anita megfogalmazása alapján Orsi ismertette a továbbképzés fogalmát, továbbképzések típusait, azok előnyeit. A tréningek nagy része csoportos foglalkozás, de lehetőség van az egyéni kompetenciák fejlesztésére is.

IMG-3389

Kiss Adrienn: A mesterséges intelligencia és jövője a közigazgatásban

Szintén történelmi áttekintéssel kezdődött az előadás. A jövőjét érintve a bíróságokról, tanárokról, használatának előnyeiről és veszélyeiről esett szó. A bíróságok esetében a megoldást egy szoftverbe táplált jogszabály-gyűjtemény jelenthetné.

Tamás Szintia: Stresától az Acélpaktumig – német-olasz kapcsolatok a II. világháború előtt

Ebben az előadásban történelmi kitekintést nyerhettünk. Előzmény a Versailles-i szerződések, a kisantant kialakulása, az I. világháború utáni Európa pénzügyi helyzete. 1935-ben volt a stresai konferencia, ahol Németország sorsa volt a középpontban.

Elter Norbert: Russians out, Americans in and Germans down

A NATO születésének történelmi előzménye főleg a hidegháború. Németellenes szemlélet volt ebben az időben a jellemző, de az amerikai szerepvállalás elmaradt.

IMG-3380

Kántor Sára: A nation brand-építés kihívásai Dél-Korea tükrén keresztül

A márkanév az ország neve lesz. Ehhez szükséges turizmus, tőke, export. Dél-Korea demokratikus értékeket sértett, mint például a szólásszabadság, mégpedig azzal, hogy különböző művészeti ágak képviselői feketelistára kerültek akár mindenféle ok nélkül. Ez a pozitív nation brand-építés egyik akadálya.

Juhász Enikő: A Katolikus Királyok – Spanyolország egyesítése

Az előadás Kasztíliai Izabella és II. Ferdinánd történetével kezdődött. Granada megszerzése volt a fő cél, aztán Itália, majd Navarra, ami stratégiai kérdés volt Franciaország és Spanyolország számára, 1912-re spanyol protektorátus lett. A Katolikus Királyok úgy tartották, a vallási egység fogja összetartani a birodalmat.

Kovács Blanka: A NATO Afganisztánban

Miért van a NATO beavatkozására szükség ebben a térségben? „Nagyon sok gyerek van Afganisztánban, de kevés gyerekkor.” A zord éghajlat miatt a megélhetési hadviselés jellemző. A beavatkozásnak köszönhetően javult a közbiztonság, a nők helyzete és több médiajelenlét tapasztalható.

Zombori Gréta: Mindent a görög válságról

Görögország nem kapott engedélyt a csatlakozásra az Európai Gazdasági Közösségbe, viszont később az Európai Közösség teljes tagjává válhattak. Az athéni olimpia megrendezése miatt adósságválságba kerültek, ami 2009-re kitejesedett. Lehetséges okok a válságra: a GDP arányos államadósság, a pénz elszivárgása. Az emberek pénzükhöz akartak jutni a bankautomatákból, viszont pénzfelvételi limitet vezettek be. A megszorítások eredménye lett a magas munkanélküliségi ráta. A válságkezelés lépései között szerepelt a külső segélyprogram, ami több részből állt: 10 évre meghosszabbították a kölcsön lejáratát.

Fórizs Gabriella: A korrupció hatása az európai integrációra – Fókuszban a nyugat-balkáni bővítés

A korrupció általános megközelítésére nincs egységes elfogadott definíció, mivel folyamatosan változik. A korrupció jelenléte negatív hatással van az állam demokratikus működésére. Négy alapvető modellt különböztethetünk meg. Általában a korrupció negatív megítélésű, de Grúzia pozitív példaként került elő, hogy olyan piaci pozíciókat vívott ki magának, amit önmagában nem szerzett volna meg.

Aracsi Valentin: Észak-Írország kérdése a brexit-tárgyalások alatt

2016-ban egy referendum során a lakosság 51,9%-a a távozás mellett döntött az Európai Unióból, régiókon belül más arány mutatkozott meg. 1921-től az Ír Köztársaság független, Észak- Írország az Egyesült Királyság része maradna. Négy alternatíva merül fel a határkérdést illetően. Bármelyik kimenetele érdekes kérdéseket tartogat még.

Fóris Norbert: A sport hatása a fiatal felnőtt látássérültek életminőségére

A kutatás célja a szakirodalom bővítése, mivel kevés irodalom található a témában, illetve az érdekeltek igényeinek felmérése a sportban. Meglehetősen nagy arányban töltötték ki a kérdőívet az érintettek, ami azért is komoly jelentőséggel bír, mert nehezebb a látássérülteket megtalálni az egyesületeken keresztül. A kutatás során megállapítható, hogy van igényük a látássérülteknek a sportra. Nagy motivációt jelent számukra a versenyzés. Támogató közegről beszélhetünk. A vidéki területek ebben még nagyon elmaradottak, ezt szükséges lenne fejleszteni.

IMG-3370

Szuhányi Levente: Vigyázó szemetek Isztambulra vessétek! – A török líra zuhanása, és ami mögötte van

1949 óta tagja Törökország az Európa Tanácsnak. Felmerült a kérdés, hogy csatlakozzon az Európai Unióhoz, de nagyon keleten van a többi tagállamhoz képest, és lakosságszámából adódóan meghaladná képviselőinek száma Németországét az Európai Parlamentben. A politikai instabilitásnak köszönhetően gyengült a török líra, aztán népszavazással erősítette meg hatalmát a török elnök.

Petróczky Péter: Kölcsönös függésben

A ködfátyol által borított cím Németország és a V4 országainak kölcsönös függését takarja. Németország legnagyobb exportpartnere a V4-ek csoportja. Az országok kapcsolataiban főleg a gazdasági érdek dominál.

Kolostyák Kamilla: II. József házassági pátensének a gyakorlatban megjelent hatása

Kamilla a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában II. József házassági pátensét követően keletkezett, s a Kúriára továbbított válóperes dokumentumokat kutatta fel. A fennmaradt anyagok az 1811 és 1835 közötti időszakot ölelték fel, s a korból öt csomóban 270 peranyag volt fellelhető. A házassági reform elméletileg felszabadított a megromlott viszony alól, gyakorlatilag azonban a hagyományos jogi mechanizmusok alkalmazásával ezen szabadságot jelentősen korlátozta. Ennek köszönhetően a nemkívánatos házastárstól való megszabadulás csak kevesek kiváltsága volt. A pátens ténylegesen megvalósuló jelentősége abban állt, hogy a bontás az egyház hatásköréből kikerülve polgárivá vált.

Összességében négy és fél óra alatt 18 fő mutatta be szakmai munkájának gyümölcseit, amelyet a szakkollégium igazgatója és elnöke elismerő oklevelekkel honorált. A közönség soraiban további másfél tucat érdeklődő tisztelte meg jelenlétével a rendezvényt, vagyis a számok nyelvén az eddigi legsikeresebb hallgatói tanácskozás került lebonyolításra a Magyary Zoltán Szakkollégium berkein belül. A fejlődési pályán azonban nincs megállás, és a következő félévben a nyilvánosság számára is kiderül, hogy a Magyary Workshop milyen irányba folytatja útját.

Szép Veronika

Várszegi logo kép

IMG_0127

Kulturális diplomácia a magyar érdekek szolgálatában

2018. október 17-i előadásunkon, melynek témája a kulturális diplomácia volt, két előadót köszönthettünk köreinkben. Vizi László a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kulturális Diplomáciai Főosztályának vezetője, és Vida László a Külföldi Magyar Intézetek Főosztályának főosztályvezető-helyettese a történeti áttekintés után az aktualitásokról és a jelenleg futó projektekről is beszámolt.

A fogalommeghatározás után Főosztályvezető Úr ismertette a kulturális diplomácia hazai fejlődésének fő szakaszait. Megtudtuk, hogy az 1960-as évektől került előtérbe, amikor is a „rábírás” helyett a „megkedveltetést” kezdték el alkalmazni globális szinten. Erre jó példa a pingpong diplomácia, vagy az amerikai filharmonikusok phenjan-i látogatása. A kulturális diplomácia, a nyilvános diplomácia típusához sorolható, és szorosan kötődik a brandinghez, több területre is kiterjed. Ehhez a hexagonhoz tartozik a turizmus, a kultúra, a befektetés és letelepedés, a kormányzás, az export és az emberek.

IMG_0127

Magyarországon, a magyar külpolitika hosszú éveken át elhanyagolta a kulturdiplomáciát. A fordulópont 2014-ben volt, ekkor hozták létre a KKM-ben a Főosztályt, azzal a céllal, hogy a jelen törekvéseit és a múlt értékeit egyenértékűen tudják bemutatni. A kiindulópont a kulturális nemzetfogalom, melyet a közös múlt és a közös jövő tart össze. Továbbá fontos szerepet játszott a gazdasági konverzió.

A nemzetközi kitekintés során szó volt az Európai Unió hatásköréről és szerepéről. Az országok közös célja az ismeretterjesztés, együttműködés, a tagállamok intézkedéseinek támogatása, illetve kiegészítése. Kiemelten fontos az egység a sokszínűségben. Ez több program keretein belül is megnyilvánul. Ilyen például a Kreatív Európai Program, vagy az Európai Örökség cím adományozása. Megtudhattuk, hogy 2018 a Kulturális Örökség Európai Éve. Az ENSZ is nagyvonalúan hozzájárul a sokszínűség előmozdításához. A fenntartható fejlődési célok egy új szemléletet mutatnak be. A V4-ek magyar elnökségi ciklusa alatt 56 külképviseleten 71 program zajlott, köztük zenei, filmes, irodalmi rendezvények, kiállítások.

Főosztályvezető Úr elmondta, hogy az intézményrendszer 3 hazai pilléren nyugszik, amelyből 90 külképviseletet irányítanak. Főbb programtípusok a kiemelt nemzeti évfordulók, emlékévek, a saját, egyedi programok, a nemzetközi fesztiválok. Szó esett olyan neves eseményekről, mint az ENSZ napi gálakoncert Krakkóban, amelyen Ban Ki-moon korábbi főtitkár is részt vett. Vagy a tavalyi Kodály emlékév tiszteletére rendezett ünnepség Bécsben, illetve a Kodály kórus Saigonba utazása.

Ezután Vida László vette át a szót, aki a Külföldi Magyar Intézetekről és a hozzájuk tartozó diplomáciai hálózatról számolt be. Megtudhattuk, hogy jelenleg 22 országban, 24 intézet működik, ezekben pedig 9 oktatási és kulturális ügyekkel foglalkozó diplomata tevékenykedik. Évente körülbelül 1000 programot bonyolítanak le. Ez az arány az ország méretét figyelembe véve kiemelkedőnek minősül.

IMG_0138

A legmagasabb státusszal rendelkező intézmények az úgynevezett Collegium Hungaricumok, ezekből 6 darab van. Az intézeti hálózat alapvető célja pedig a társadalmi sokszínűség bemutatása, a nyelvoktatás, és egyéb kulturális fejlesztések.

A rövid történeti összefoglalóban megtudtuk, hogy az első külföldi intézet 1916-ban jött létre Konstantinápolyban, majd 1924-ben Berlinben és Bécsben, ezt követően 1927-ben Párizsban és Rómában is létrehozták az ekkor még inkább tudományos műhelyként funkcionáló Collegiumokat. A második világháború után egy politikai orientációváltás történt, a szocialista blokk irányába, a rendszerváltást követően pedig 2 fő irány választódott el: a kultúraközvetítés, és a nyelvoktatás (hungarológia). Ezeket egyesítette egy fedél alá a Balassi Intézet, amely 2014 előtt a KKM háttérintézményeként működött, majd 2016-ban integrálódott a Minisztériumba. A 2004-es Uniós csatlakozásunk nagy változást jelentett, hiszen ezáltal a kisebbségek is európai dimenziót kaptak. Az integráció nem volt teljesen zökkenőmentes. A működési és a pénzügyi kereteket össze kellett hangolni.

Az idei szakmai költségvetésről is szó esett. Az intézeti hálózatra 240 millió forintot, az oktatási és kulturális diplomata hálózatra 48 millió forintot szántak, amely mint megtudtuk a KKM éves büdzséjének csaknem a fele. Nagy ellentmondásnak számít a magas működési költségvetés, és az alacsony szakmai keret.

Az új trendek keretein belül szóba jött a kultúrafogalom kiszélesedése, az átalakuló kultúrafogyasztási szokások, motivációk és elvárások. Ezekre jó példa a street art megjelenése és a digitalizáció. Erre kitalált megoldásként pedig a londoni Forradalom flashmobot említette Főosztályvezető-helyettes Úr. A köztéri, nem hagyományos program, a műfaji vegyítés és az emberek megszólítása miatt nagy sikert aratott. Hasonló volt a tavaly New York-ban rendezett Unity projekt, amelynek keretein belül a Manhattan híd kapott fényfestést vizuális és digitális technika használatával.

A rendezvény egy korábbi külügyestől származó idézettel zárult, mely szerint a kulturális diplomácia a bokréta a külpolitikával foglalkozók kalapján.

Érsek Kitti

IMG_2959

Ismét kezdetét vette a Mentorprogram

Az Orczy Úti Kollégium multimédiás termeiből 2018. október 9-én nagy kacajok szűrődtek ki, ugyanis szórakoztató, játékos feladatokkal készültek a Magyary-sok a Szakkollégiumba jelentkező újdonsült mentoráltak számára. Ez volt az első alkalom, amikor találkozhattunk a lelkes és kreatív bemutatkozásokat készítő fiatalokkal, s lehetőségünk nyílt egymást jobban megismerni. Az ismerkedős estet elnökünk nyitotta meg, aki köszöntötte az újakat, s kifejezte háláját a nagyszámú érdeklődésért. A közösségbe való beilleszkedést segítik a mentorok is, akik az est folyamán szintén bemutatkoztak, s szárnyaik alá vették mentoráltjaikat. Az este remek hangulatban telt, amelyet a finomságok tettek még élvezetesebbé.

IMG_2927

Első közös élményünket egy dunai hajókázás és margitszigeti andalgás követte, amikor is együtt csodálhattuk az esti budai panorámát, valamint hallgathattuk a víz csobogását. A jól sikerült közös eseményeinket még több közösségépítő és szakmai program követi majd a félév során, amely a hagyományokhoz híven, Ócsán megtartott összerázó hétvégében fog kiteljesedni.

IMG_0099

Bízunk abban, hogy a mentoráltak is megtalálják a Magyary-ban a segítő közösséget, a szakmai fejlődést, és ők is hozzájárulnak a Szakkollégium értékeinek továbbviteléhez. Sikeres felvételit és élményekben gazdag félévet kívánunk a jelentkezőknek!

Kolostyák Kamilla

DSCN0959kész

A sikeres emberek titka – érzelmi intelligencia

Dr. Séllei Beatrix, pszichológus, gyógypedagógus, egyetemi oktató előadását hallgathatták meg azok, akik október harmadikán ellátogattak a Ludovikára, a Magyary Zoltán Szakkollégium által megrendezett eseményre. Adjunktus asszony kutatási területe a megváltozott munkaképességű emberek vizsgálata, különös hangsúlyt fektetve érzelmi sajátosságaikra. Ezen specifikus területen túl, foglalkozik az EQ mérési-fejlesztési lehetőségeivel is. Szakdolgozatát is e témával kapcsolatosan írta.

DSCN0959kész

Az előadáson az érzelmi intelligencia (EQ) témakörét jártuk körbe, amely életünk nagyon fontos része, hiszen az, hogy valaki okos, nem elég a sikerhez, a társas kapcsolatok terén is otthonosan kell mozognia az érvényesüléshez, erre jó példa az állásinterjú.

Arra a kérdésre, hogy mi is az érzelem, pontos fogalmi leírás nem adható, de jellemzően valamilyen viszonyulást fejez ki a külvilág felé, meghatározza a hozzáállásunkat, gondolkozásunkat. Két csoportra oszthatjuk az érzelmeket, méghozzá pozitív és negatívra. A pozitív érzelmek arra ösztönöznek bennünket, hogy minél tovább fenntartsuk azt az állapotot, amit okoznak, a negatívak pedig arra, hogy minél hamarabb eltávolodjunk a kiváltó okuktól.

Hat alapérzelmet különbözetünk meg, ezek az öröm, a meglepődés, szomorúság, düh, undor, és a harag. Ezek az emberszabásúaknál is jelen vannak és mindenki ugyanúgy fejezi ki őket, bárki feltudja ismerni az arcmimika, testtartás és a beszéd alapján. Ezeken túl rengeteg összetett érzelmet élünk át egy nap folyamán, ezeket már mindenki másképp fejezi ki. Az érzelmek részei a testi-lelki egészségünknek, a saját önismeretünknek -ami kulcsfontosságú-, illetve a párkapcsolatunk sikerének és a családi életünknek is. Az érzelmeink elfojtása funkcionális stresszbetegséghez vezethet, tehát testi tüneteket is okozhat.

DSCN0966kész

Az EQ említés szintjén már a 20. század elején is jelen volt, a felfutása a ’90-es években kezdődött, majd a 2000-es évek elején vált igazán elfogadottá, amikor a tudomány túljutott a dilemmán, érzelem vagy értelem érvényesül döntéshozatalkor.

A képesség, hogy felismerjük az érzelmeinket, megértsük és integrálni tudjuk őket a gondolkodásunkba mind az érzelmi intelligencia részei, ahogy az önkontroll gyakorlása is érzelmeink kezelésekor. A személyiségi vonások is idetartoznak, az intraperszonális, azaz a személyen belüli és az interperszonális, másokkal való kapcsolataink. Az utóbbinak nagyon fontos része az empátia, ami nem egyenlő az érzelmi intelligenciával, ahogyan azt sokan tévesen állítják. Az empátia az a képesség, hogy bele tudom magam képzelni mások helyzetébe, és az alapján reagálok, cselekszem velük szemben. A vonások közé tartozik, hogy mennyire tudjuk kezelni a stresszt, mekkora az alkalmazkodó képességünk, illetve milyen a motivációnk és az általános hangulatunk. Fontos, hogy megismerjük, mennyire vagyunk fogékonyak az úgynevezett érzelmi fertőzésre, ami azt jelenti, hogy mennyire van ránk hatással a környezet érzelmi állapota, hangulata. Bizonyos emberek érzelmileg stabilabbak, mások labilisabbak, mindegyik típusnak vannak egyaránt előnyei és hátrányai is. Erre egy jó példa, hogy ha zenét hallgatunk mennyire befolyásolja az általános hangulatunkat. Idetartozik még az is, mennyi ideig bírjuk a frusztrációt, ha céljaink elérésében akadályoztatva vagyunk. A magasabb EQ-val rendelkező emberek hatékonyabban tudják kreatív energiává alakítani az ilyenkor felgyülemlő dühöt. Az érzelmi intelligencia tehát képességek, vonások és ismeretek összesége, amely fejleszthető életkortól, környezettől függetlenül, egyénileg vagy akár csoportosan is.

DSCN0968kész

Az előadás második felében Dr. Séllei Beatrix néhány praktikus technikát is ismertetett a hallgatósággal. Az érzelmeinket szabályozhatjuk relaxációval, valamint, ha az arckifejezéseinket kontrolláljuk. Külső tényezők is segítségünkre lehetnek, ha olyan emberek társaságát keressük, akik mindig jó kedvre derítenek minket, vagy olvasunk egy jó könyvet, megnézünk egy vicces (ajánlása szerint macskás) videót. Nagyon fontos része a szabályozásnak az önkontroll, amit folyamatosan tudunk fejleszteni. Az aktuális hangulatunk segítségünkre lehet teendőink hatékonyabb elvégzésében, megfelelő önismerettel könnyebben beoszthatjuk milyen feladatot mikor tudunk jobban elvégezni. Érdemes ehhez megfigyelni az érzelmi ciklikusságot is, ami heti és napi szinten is jelen van, heti szinten például a hétfő mindig a legnehezebb, a jó hangulatunk, péntek délelőtt felé éri el a csúcspontját.
Az önmotiváláshoz okos célok is szükségesek, olyan tevékenységek, amelyeket a feladatvégzés öröméért csinál az ember. Az, hogy egy feladatra teherként vagy kihívásként tekintünk csak rajtunk áll, nagyban megtudjuk könnyíteni ezzel a saját dolgunk.

Társas kompetenciáinkat is tudjuk fejleszteni, az empátia tekintetében jó módszer a visszakérdezés, visszajelzés kérése, hogy biztosan jól értettük-e, amit a másik át akart adni. A szinkronképességünk, azaz, hogy benne tudjunk maradni a pillanatban, kiemelkedően fontos, hiszen ma a rengeteg információ, okostelefonok, stb. folyamatosan elvonják a figyelmünket a mostról, pedig csak a jelenben tudunk élni. A saját érzelmi intelligenciák megfelelő fejlettsége esetén mások érzelmeit is képesek vagyunk kezelni, szabályozni, ez jelentheti valaki motiválását is, de rossz esetben akár manipulációt is.

Az előadó az esemény végén mondandója legfontosabb aspektusaként azt emelte ki, hogy mindig mi irányítsuk az érzelmeinket, ne pedig az érzelmeink irányítsanak bennünket.

Csonka Zsófia

DSCN0930

InfóEst 2018

A régi hagyományokat megtartva a Magyary Zoltán Szakkollégium 2018. szeptember 25-én ismét InfóEstet szervezett annak érdekében, hogy bemutassák, illetve népszerűsítsék a szakkollégiumi tagságot, elsősorban az Egyetemre újonnan felvett hallgatók körében. A program 19:00-kor vette kezdetét az Orczy Úti Kollégium „A” multimédiás termében, ahol az érdeklődőknek lehetősége volt találkozni Igazgatónkkal és a tagokkal is.

DSCN0922

Az estét Tóth Klaudia nyitotta meg, majd átadta a szót Dr. Horváth Attila tanár úrnak, a Szakkollégium igazgatójának. Tanár Úr előadásában bemutatta a szakkollégiumi lét előnyeit, hiszen véleménye szerint a mai versengő munkaerőpiacon történő helytálláshoz elengedhetetlen, hogy az egyetemi éveinknek plusz töltetet adjunk, amelyre kiváló lehetőséget ad a Magyary. A Szakkollégiumban a közösségi élet mellett nagy hangsúlyt fektetünk a szakmai vonal fejlesztésére is, a megszerzett tudásanyagot pedig kamatoztatni igyekszünk különböző intézményi és országos versenyeken. Az előadás során szót ejtettünk továbbá külföldi tanulmányutakról, tudományos ösztöndíjakról és egyéb lehetőségekről is.

DSCN0930

Ezt követően a Mentorprogram koordinátora, Rafael Patrícia mutatta be a Szakkollégium felépítését, külön kitérve a bizottsági rendszer működésére, illetve ismertette a Mentorporgramot, amely során tájékoztatta a jövőbeli mentoráltakat a felvételi eljárás menetéről, a felvételhez szükséges feladatokról és a tervezett közösségi programokról. Ennek keretében mutatkoztak be mentoraink: Kiss Orsolya, Kiss Rebeka, Fanta Denisz és Petróczky Péter, akik feladata többek között a jelentkezők közösségbe való beilleszkedésének segítése lesz.

DSCN0946

Végül Szakos Judit tartotta meg élménybeszámolóját, aki a Magyary Zoltán Szakkollégium elnökeként is tevékenykedett, jelenleg a Doktoranduszok Országos Szövetsége Közigazgatás-tudományi Osztály elnöke, illetve immár senior tagként támogatja a Szakkollégiumunk munkáját. Judit kötetlen stílusú előadásában elmondta, hogy hogyan került be a Szakkollégiumban, milyen tapasztalatokat szerzett, illetve kitért arra, hogy hogyan segítette őt a Szakkollégium céljai elérésében. Véleménye szerint, jó dolog egy ilyen szakmai közösséghez tartozni, többek között azért, mert olyan kapcsolati háló kialakítására ad lehetőséget, amelyből később nagyon sokat lehet profitálni.

Összefoglalva, egy sikeres estét tudhatunk magunk mögött, reméljük, hogy sok embernek felkeltettük az érdeklődését. A Mentorprogram során számos érdekes és izgalmas programmal készülünk, így mindenki megtalálhatja az érdeklődési körének megfelelőt.

Várunk mindenkit szeretettel!

Malustyik Brigitta

javít

Pszichológiai játszmák a tárgyalóteremben

Szeptember 10-én került sor a Magyary Zoltán Szakkollégium szervezésében a „Pszichológiai játszmák a tárgyalóteremben” című előadásra, amelynek keretében vendégünk volt Dr. Grád András ügyvéd, pszichológus, egyetemi oktató. Nagyszámú érdeklődő érkezett az eseményre, így teltháznak örülhettünk, és az este végén reményeink szerint mindenki olyan jó hangulatban távozott, amiben az előadás is telt.

Dr. Grád András szakmai eredményeinek listája igen hosszú, így ő maga is egy rövid bemutatkozás erejéig érintette ezeket, ezért a teljesség igénye nélkül én is így teszek. Ügyvéd úr az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerezte jogász diplomáját, amelyet követően, az ő szavaival élve, „estin” elvégezte a pszichológus szakot is. Több mint tíz évet töltött el az igazságügyben, dolgozott bíróként, amit elmondása szerint különösen szeretett. Munkálkodott Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bíróságánál, és egyebek mellett főtanácsadó volt az Alkotmánybíróságon évekig. Az utóbbi tíz évben pedig ügyvédként dolgozik, főként a családjog területén.

DSCN0898

Az előadáson, amely valóban tárgyalótermi tapasztalaton alapult, egészen az alapoktól indult a gondolatmenet, hogy könnyebben érthetővé tegye a témát. Magyarországon feudális hagyományok terhelik a bíróságot, itthon az igazságszolgáltatás bírócentrikus, ez sugárzik a bíróságok felépítéséből is, hiszen ők a pulpituson helyezkednek el, a többi résztvevőre „lenézve”, fölérendelt helyzetben. Megjelenik ez a tanúkihallgatás során is, hiszen a tanú középen áll, már az elhelyezkedése is nyomást gyakorol rá, bár ennek a felállásnak logikai magyarázata nincs, hiszen idézve: „az álló ember sem hazudik kevésbé, mint az ülő”.

Ezeknek a hagyományoknak pszichológiai hatásai is vannak, ilyen a szorongás, hiszen az ember úgy érzi, hogy „alattvalóként” bánnak vele; a regresszió, amely tömören annyit takar, hogy valaki olyan magatartást tanúsít, amely az illető koránál fiatalabbaknál normális, azonban az adott életszakaszban nem. Például a tárgyalóteremben diplomás felnőttek képesek úgy viselkedni, mint egy kisgyerek, aki rossz fát tett a tűzre, mindez a metakommunikációjukban nyilvánul meg. Ide sorolhatjuk még a frusztrációt és az ebből fakadó agressziót is. Perre nem egy konfliktus szárba szökkenését követően azonnal kerül sor, általában hónapokkal, sőt évekkel később. Ez okozza azt, hogy az ember hiányosan emlékszik vissza a történtekre, azonban mivel természetünknél fogva a „jó egészre” törekszünk, így az agyunk újra konstruálja a történteket. Itt jön képbe a kognitív disszonancia jelensége. Ez lényegében azt jelenti, hogy két egymásnak ellentmondó, össze nem egyeztethető tudattartalom van jelen, ami feszültséget szül. Ezt a feszültséget az ember úgy szokta leküzdeni, hogy maga is hinni kezd saját valótlan állításában, aminek köszönhetően a két szemben álló fél álláspontja egyre csak távolodik, és egyikük sem enged a sajátjából a szavahihetősége miatt, még ha sejti is, hogy nem feltétlen neki van igaza. Mindkét fél azt várja, hogy a bíró vele szimpatizáljon, ami nyilván lehetetlen, de ez is növeli a frusztrációt.

Külön szó esett a hamis tanú lebuktatására alkalmazható módszerekről is. A tanú a legmegbízhatatlanabb bizonyítási eszköz, mégis ezt alkalmazzák a leggyakrabban. A teljesen pártatlan tanú ritka, a legtöbb esetben valamilyen szál fűzi a perben állókhoz, ez már a tárgyalás elején kiderül, hiszen ahhoz helyezkednek közelebb, aki miatt ott vannak.
Egy módszer a leleplezésre a lőszerhajó effektus, melynek lényege, hogy az ember eleinte nagyon óvatos és körültekintő, ám az idő előrehaladtával lankad a figyelme és gyanakvása, és abba a hamis illúzióba ringatja magát, hogy a nehezén túl van és ha eddig nem történt vele semmi, már ez után sem fog. Ekkor csap le váratlan kérdéseivel a bíró, aki egészen addig úgy tett, mint aki minden szót elhisz, így hamis megnyugvásba ringatva a tanút, innentől pedig nyerő helyzetben van, nagy valószínűséggel megtudja a szükséges információkat.

A tapasztalt bíró már a hangszínből és a szem állásából is megtudja állapítani, ki az, aki hazudik, hiszen „hamisan cseng a hangja”. Ez annak köszönhető, hogy a szorongás miatt összeszorulnak az izmok, így a hangszálak helyzete is megváltozik, ez okozza a hang változását, amely megkülönböztethető a helyzet okozta frusztrációból eredő hangszíntől. Hiába gyakori eset a hamis tanúzás, emiatt mégsem jellemzőek feljelentések, amely a bírák túlterheltségéből fakad többek közt.  Stresszes szakma ez, ahol rövid idő alatt kell sorozatdöntéseket hozni, kiélezett helyzetben, ám Grád András álláspontja az, hogy tökéletes döntés nincs, személyes ars poeticája szerint mindig a legkisebb rosszal járó opciót kell megtalálni, akkor senki sem tehet szemrehányást a végkimenetel miatt. Tudni kell letenni a döntés terhét a bíróság kapujában, csak így lehet elérni a testi-lelki egészséget.

41416236_1407169899417967_2163691772243345408_n

Végezetül néhány kommunikációs műfogásról esett szó, mint a probléma „felszeletelése”, a kis lépésekben történő megoldás. Váratlan fordulattal is ki lehet zökkenteni a másikat, például, ha ő szidásra számít tőlünk, de mi dicsérjük. Vannak úgynevezett agymosó technikák is, ilyen a sulykolás, vagy a követés-vezetés módszere, a rejtett kérdés.

Az előadáson egy tanácsot is kaptunk útravalóul, miszerint aki teheti, járjon bírósági tárgylásokra, hiszen azok az élet sűrű leképződései, egy bíró egy hét alatt több sorsot ismer meg, mint más egész életében. Dr. Grád András megfogalmazásában az ügyvédi, bírói hivatás szépsége abban rejlik, hogy néhányszor az ember keze nyomán jobb hellyé válik a világ, és tud jót cselekedni másokért, amely önmagában egy csoda.

Csonka Zsófia

41158199_525597234530085_4033879115999215616_n

Erdélyi kalandok – avagy egy nap egy gyermekotthonban

Augusztus végén hat hallgatótársammal együtt nekivágtunk, hogy Tusnádfürdőn a Szent László Gyermekvédelmi Központban eltöltsünk egy hetet önkéntesként. A megérkezésünk estéjén egy medve fogadott minket az Otthon előtt, másnap pedig bele is csöppenhettünk az ott lakók életébe. A gyerekek a legkisebbtől a legnagyobbig laknak együtt úgynevezett családokban, koedukáltan.

Nyáron 9 órakor indul a nap, a reggelivel, ezután mindenki rendbe rakja a saját lakrészét, és „közmunkát” végez, azaz munkamegosztással kitakarítják a közösségi tereket, az udvart. Miután ez megvan, jöhet a jól megérdemelt játék, az udvaron nagy játszótér, kosárpalánk is van, csak a gyerekek fantáziája szab határt a mókának. A héten többször is lehetőségük van közös éneklésre, táncra, ahol újabb és újabb dalokat gyakorolhatnak együtt, nevelő segítségével. Akinek nincs kedve a játszótéren elütni az időt, bent színez, vagy társasjátékozik, a lányok szebbnél szebb hajfonásokat készítenek egymásnak. Ebédkor, valamint a többi étkezés során is mindenki önállóan magának terít, elpakol és mosogat, ez teljesen természetes a gyerekeknek. Ebéd után csendespihenő következik, délután pedig újra a játéké a főszerep. Sok lehetőség van Tusnádfürdőn, minden nap tudtunk más programot csinálni, a közeli kalandparkban szívesen látott vendégek az otthon lakói, valamint az Apor bástya és Sólyomkő is kedvelt kirándulóhelyeik. A „wellnessbe” is sokszor ellátogathatnak, de nagyon szeretnek a város különböző játszótereire is járni, ha esetleg az otthonban lévőt megunnák. Ott létünkkor mi is törekedtünk színesíteni a napjaikat, sorversenyt, akadályversenyt szerveztünk, kirakóztunk, társasoztunk kicsikkel és nagyokkal egyaránt.

41158199_525597234530085_4033879115999215616_n

Az utolsó napunkon Csíkszentsimonba, a Csíki Sör Manufaktúra telephelyére is ellátogathattunk, ami hatalmas élmény volt mindannyiunknak.

41083567_303462587104095_8125234034109317120_n

 Úgy gondolom tartalmas napokat tölthettünk Tusnádfürdőn, sok élménnyel és tapasztalattal gazdagodtunk, a gyerekek kedvessége és öröme haza is elkísért minket.

Csonka Zsófia

gt

Ismét Tatán a Magyary

Ahogy a Nagy Milán – Szuhányi Levente páros nemrég beszámolt róla, szakkolink július 20-22-én egy kellemes tatai hétvégével koronázta meg az előző tanévet. Aztán nem telt el három hét, s egy illusztris delegációval visszatértünk névadónk szülőhelyére, az élővizek városába. De miért is? Egyszerű az ok: kopogtat a következő tanév. Az NKE EHÖK augusztus 8. és 11. közé fergeteges gólyatábort szervezett az egyetem elsőéves hallgatóinak, mi pedig a csütörtöki napon – megragadva a bemutatkozás lehetőségét – vázoltuk a kedves gólyáknak, hogy kik is vagyunk valójában, kiket keresünk és mennyi élménnyel gazdagodhat, aki csatlakozik hozzánk.

Tagságunk jelenleg az ÁKK és a NETK hallgatóiból áll, ezért elsősorban e két kar tematikájához, vagyis az amerikai egyetemek szövetségéhez és a lovagi tornához illesztettük megjelenésünket, azonban nyitottak voltunk a többi kar elsőévesei, valamint más szakkolikban tevékenykedő kollégáink felé is. Így történhetett – nagy örömünkre –, hogy feliratkozott a hírlevelünkre megannyi RTK-s, az általunk készített limonádét pedig csak az nem kóstolta, aki épp szénsavasabb és kesernyésebb felüdülésre vágyott. Mindenesetre a standunknál érdeklődőknek készséggel bemutattuk a szervezeti működésünket, illetve elmeséltük a szakkolizás olyan pozitívumait, amelyeket mi magunk is átéltünk a közelmúltban: négynapos kolozsvári tanulmányút, szervezőmunka vezetőségi tagként, állásajánlat és ösztöndíjak a Magyaryban való aktivitás gyümölcseként, szakmai fejlődés és baráti kapcsolatok.

Összességében kijelenthetjük, hogy a tatai gólyatáborban megtettük az első lépést az új tagok toborzása érdekében. A tanév kezdetével viszont újabb és újabb eseményekkel fogunk jelentkezni, amelyeken kinyitjuk kapuinkat, és mélyebb betekintést engedünk a szakmai és közösségi életünkbe. Aki tehát egy tehetségekkel és értékes személyiségekkel teli csapat részévé kíván válni, bátran csatlakozzon hozzánk. Keressétek vezetőinket, kérdezzétek tagjainkat, s ami a legfontosabb: figyeljétek az oldalunkat, mert már csak egy-két hét, aztán tölthetitek is a jelentkezési lapunkat!

Addig még élvezzétek a nyarat, utána pedig próbáljátok ki a Magyaryt, ugyanis be kell valljuk, nem igazán tudunk jobb alternatívát arra, hogy tartalommal tölthessétek meg az egyetemi éveiteket. Szeptemberben találkozunk!

Herczeg Zoltán

DSCN0840

Évzáró közgyűlés az Öreg-tó partján

Szakkollégiumunk névadója, Magyary Zoltán egész életét a közigazgatásnak, valamint a közigazgatás megreformálásának szentelte. A közigazgatástudomány nemzetközi hírű művelője, egyetemi tanár, valamint iskolateremtő tudós volt. Mindezek mellett pedig egy olyan ember, aki szerette hazáját és a helyet, ahol született és élt.

Az idei záróközgyűlését a Magyary Zoltán Szakkollégium 2018. július 21-én, szombaton Tatán tartotta meg. Ennek apropóján utaztunk le a hétvégére a vizek városának nevezett Komárom-Esztergom megyei településre, ahol a Magyary Zoltán Népfőiskola Társaság (MZNT) mellett Tata Város Önkormányzata is vendégül látott bennünket, magyarys hallgatókat, valamint kísérőnket, Dr. Horváth Attila igazgató urat.DSCN0761DSCN0762

A közgyűlést megelőző napon Michl József polgármester úr és dr. Beró Henrietta alpolgármester asszony köszöntött bennünket, majd egy rövid, a várost átfogóan bemutató előadást hallgathattunk meg, amelyet követően kérdések megfogalmazására is lehetőség nyílt. Az önkormányzati látogatás után a volt piarista rendházba vezetett utunk, ahol az MZNT elnöke, Borsó Tibor volt az idegenvezetőnk. Megtekintettük az oktatási központtá átépített rendházat, amelynek eredményeként a Magyary Zoltán nevét viselő népfőiskola visszatért abba az épületbe, ahonnét indult. A pénteki nap hivatalos részének zárásaként a Szakkollégium elnöke, Tóth Klaudia, valamint korábbi elnöke, Petróczky Péter megkoszorúzták Magyary Zoltán mellszobrát, mely Balás Eszter szobrászművész alkotása.

DSCN0802

A tűző nap és friss, tóparti levegő hatására mindannyian megéheztünk, így közös ebéd következett. A parton kicsi, hangulatos vendéglők sora várja az éhes egyetemistákat, így mindenki kedvére választhat a kínálatból. Ebéd után elfoglaltuk szállásunkat az Öreg-tó Club Hotel ifjúsági részlegén, amely a középiskolai táborok hangulatát idézte számunkra. A délután is bővelkedett programokban, hiszen Szakos Judit jóvoltából számos csapatépítő játékot játszhattunk, amelyek révén, hiába a közel egy- vagy két, akár hároméves együttlét és közös munka, még jobban megismerhettük egymást.

A második nap reggelén ismét a belváros felé vettük az irányt, ahol a számunkra biztosított Fischer-házban megtarthattuk évzáró közgyűlésünket. A féléves beszámolók mellett sor került a tisztújításra, valamint távozó tagjainkat is búcsúztattuk. Ezt követően egy csodálatos túrán vehettünk részt a tatai Happy Train kisvonat fedélzetén. A közel egyórás utazás során olyan helyi és országos szintű nevezetességeket érintettünk, mint például az Öreg Vár és az Öreg-tó környéke, az Angolpark csodálatos látnivalói, Szabadtéri Geológiai Múzeum, Kálváriadomb, valamint az Eszterházy Kastély és még sok más helyszín. A délután további részében szabadfoglalkozás keretében voltak, akik a pihenés lágy ölét, voltak, akik a tó hűvös vizét választották, de az összerázó programok este is folytatódtak. Másnap együtt indultunk vissza a fővárosba.

DSCN084037575179_1733084816746673_3761162616987189248_n

A Szakkollégium tagjaként elmondhatjuk, hogy csodálatos élményekkel gazdagodtunk és reméljük, hogy még sokszor sétálhatunk az Öreg-tó partján, Magyary Zoltán városában.

Nagy Milán, Szuhányi Levente

33898787_2446832808676061_666148392522481664_n

Erasmus+ egy szakkollégista szemével

Az Erasmus+ mobilitási program kereteiben az embernek lehetősége nyílik kipróbálni magát teljesen új környezetben és szituációkban. A külföldön eltöltött idő alatt számtalan élménnyel gazdagodhat az adott hallgató, hiszen különböző kultúrákat ismerhet meg testközelből. Ugyanakkor teljesen új kihívásokkal is szembe találja magát, amelyek megoldásával olyan tapasztalatokkal gazdagodik, amik a későbbiekben is hasznosak lehetnek.

A fentebb leírtakat saját tapasztalattal is alá tudom támasztani. Amikor eldöntöttem, hogy jelentkezem Erasmus+ programra, akkor elsődleges motivációm a német és a lengyel kultúra mélyebb megismerése mellett egy régi vágyam hajtott még, hogy a lengyel nyelvet anyanyelvi környezetben elkezdhessem tanulni. Többek között ezen okokból terveztem Erasmus+ mobilitás keretében egy szemesztert a Frankfurt (Oder) városában lévő Europa – Universität Viadrinán eltölteni. A döntésemet barátaim élménybeszámolója is megerősítette, akik ugyanazon az egyetemen voltak Erasmus+ program keretében és rengeteg élménnyel és pozitív tapasztalattal gazdagodtak.

34092924_2446832922009383_5542228040731328512_n

Az unalom könnyedén elkerülhető, mivel több érdekes előadás, rendezvény is zajlik az egyetemen a félév során. A legtöbb szakmai program, amin részt vettem, ahhoz kötődik, hogy beléptem az egyetemen működő Viadrina Consulting Group e.V.- be. A többek között általuk szervezett programok közül kiemelném a „JC Network Days 2017 in Frankfurt (Oder)” eseményt, melynek lebonyolításából én is kivettem a részem. A többnapos eseményen kb. 400 fő vett részt és remek alkalom volt, hogy nemzetközi közegben kipróbálhassam magam a csapatmunka terén is. A szemeszterben még részt vettem a Viadrina Business Cup 2017 nevű versenyen, aminek keretein belül háromfős csapatokban megadott idő alatt egy üzleti tervvel kellett előállnunk és azt prezentálnunk. A versenyen a csapatommal 2. helyezést értünk el.

33867128_2446832825342726_7506984461196591104_n

Összességében azt mondhatom el, hogy eddig se tekintettem magam egy zárkózott embernek, de még nyitottabb lettem az emberekre, a világra, az új kihívásokra is. Azzal, hogy kipróbálhattam magam nemzetközi színtéren szervezésben, rendezvények lebonyolításában, nemzetközi csapatversenyekben véleményem szerint, egy jelentős előnyhöz jutottam és természetesen rengeteg élménnyel gazdagodtam. Az pedig külön pozitívum, hogy a nyelvtudásom is fejlődött, többek között a mindennapi kommunikáció révén.

Petróczky Péter

cropped-MagyaryLogo_Piros.png

Magyary Szakmai Délutánok – Magyary Workshop

A Magyary Szakmai Délutánok rendezvénysorozat zárásaként került megrendezésre a Magyary Workshop május 9-én. Decemberben került sor  az első Magyary Mérföldkő Worshopra, melynek sikerességét alapul véve, a tapasztalatok bázisán a második félév során nyilvános eseménynek szerveztük, így valamennyi egyetemi polgár számára nyitottá vált.

A workshopon életszerű példákkal dolgoztunk, valós tapasztalatokon alapuló kérdésekre kerestük a választ és tudtunk tanulni, inspirálódni egymástól. Jó volt látni, hogy igaz a mondás: minden ember csupa tehetség, tudás, tapasztalat és lehetőség, az ő maga világában.

Az alábbi tagjaink és külsős előadók tárták elénk kutatási eredményeiket:

Fekete Gréta – Líbia, a “migrációs kapu” Afrika és Európa között

Fóris Norbert – A képernyőolvasót használók hozzáférési lehetőségei a különböző elektronikai szolgáltatásokhoz

Herczeg Zoltán – Mire jó a GCI? – Látlelet a magyar munkaerőpiacról

Horváth Klaudia – A Kádár-kori gyógyturizmus

Kolostyák Kamilla – A “legfontosabb ígéret” megszegésének jogkövetkezményei az egyház és az állam perspektívájából a XIX-XX. századi Magyarországon

Losonczi Krisztián – Magyarország az Európai Unió megreformált fiskális keretrendszerében

Nagy Milán – A magyarországi nemzetiségek és parlamenti képviseletük

Simon Annamária – Afrikai migráció – alapvetések és útvonalak

Tóth Klaudia – Egy fal, ami nagy és zöld – az afrikai Nagy Zöld Fal kezdeményezés múltja, jelene és jövője

32095438_10216601289331255_782828875699716096_n32294709_10216601289491259_7538477781340913664_n32224334_10216601276810942_711140446985781248_nIMG_E0647

Pokorni-2018-07

Magyary Szakmai Délutánok – Katedráról a politika színpadára

A Magyary Szakmai Délutánok című félévzáró rendezvénysorozat keretein belül zajlott le a Közpolitikai Klub utolsó előadása, 2018. május 8-án. Vendégünkként Pokorni Zoltánt köszönthettük, aki jelenleg a XII. kerület polgármestere, korábban pedagógusként, országgyűlési képviselőként, frakcióvezetőként, illetve oktatási miniszterként is tevékenykedett.

A beszélgetés egy életrajzi áttekintéssel kezdődött. Megtudhattuk, hogyan kezdődött polgármester úr közéleti pályája. Az első lépés, a főiskolai évek után létrehozott pedagógus szakszervezet volt, amelyre a „semmiből létrehozott hősies vállalkozásként” emlékszik vissza. Ezt segítették a rendszerváltás utáni körülmények, az utána következő izgalmas 2-3 év, a „flow-élmény”. A rendszerváltás oktatáshoz való hozzájárulására is kitértünk. Meglehet, a pedagógusok nem politikai pártba, hanem társadalmi csoportokba tömörültek, és igazi társadalmi megmozdulásra, tömegerő megjelenésére nem került sor.  A Szovjetunió összeomlása és az amerikai anyagi segítség kihasználása pozitív hatást gyakorolt a magyar oktatás fejlődésére.

Pokorni-2018-13

1998-ban képviselősége miatt felhagyott a tanári hivatásával. Az utána következő években dolgozott bizottsági alelnökként, frakcióvezetőként, oktatási miniszterként és pártelnökként is. Végül 2006-ban döntött úgy, hogy távolabb vonul a pártpolitikától. Ennek számos oka közé sorolta az ellenzékben uralkodó negatív hangulatot, az állandó hibakeresést, a pártvezetéssel való szembenállást. 2006 októberében választották a XII. kerület polgármesterévé. Megtudhattuk, hogy véleménye szerint ez egy izgalmasabb, kézzelfoghatóbb munka, ahol leér az ember lába a földre. 2014-ben választania kellett a polgármesterség és a képviselőség között. A párton belüli vitákban való alulmaradás, a vélemények összeférhetetlensége, az előbbi választására késztette.

Az életrajzi áttekintés után, az aktualitások vizére eveztünk. Elemeztük a Kormány oktatási programját. Szó esett különböző problémákról, a középiskolák centralizációjáról, a pénzkivonásról, az egyházi iskolák helyzetéről. Beszéltünk az oktatás szerepéről az elkövetkező 4 év során. Ezen belül említés került a demográfiai központúságra, az államtitkári elkülönülés struktúrájának hátulütőire, a két minisztériumra való bontásra és a kisebbségek helyzetére is.

Pokorni-2018-08.

Természetesen a tehetséggondozás témája, a világhírű finn oktatási rendszer megemlítése, és a hallgatók kérdései sem maradhattak ki a beszélgetésből. Az esemény sikerét pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy a Szuhányi Levente által moderált beszélgetés, közel két órásra sikeredett.

Érsek Kitti

Kovács Árpád

Magyary Szakmai Délutánok – Közpénzügyi töprengések a Költségvetési Tanács elnökével

Május 7-én abban a megtiszteltetésben lehetett részünk, hogy a Magyary Szakmai Délutánok című rendezvénysorozat első alkalmán Prof. Dr. Kovács Árpádot, a Költségvetési Tanács elnökét köszönthettük köreinkben. Elnök úr mérnök, közgazdász, egyetemi oktató. 1997 és 2009 között az Állami Számvevőszék elnöke volt, 2012-től pedig a Költségvetési Tanács elnöki pozícióját tölti be.

Elnök úr előadása elején kifejtette a Költségvetési Tanács létrehozásának indokoltságát, illetve működésének szerepét, fontosságát. Ennek kapcsán leszögezte, hogy a világ szinte minden országában megfigyelhető jelenség, hogy a kormányzatok túlköltekeznek és a gazdasági fenntarthatóságot politikai megközelítésben szemlélik. Így mindenképpen indokolt egy professzionális szerv működése, amely ellensúlyozza a politikát és pénzügyi fenntarthatóságra, stabilitásra törekszik. Hiszen, az előadó szavaival élve: „politikai mozgástér is csak addig van, amíg nem kell a kormányzatnak más országoknál koldulni”. Érdekességként megemlítette, hogy elsőként a dél-amerikai országok kezdeményezték egy olyan szerv létrehozását, amely hatáskörrel rendelkezik különböző fékek beépítésre a gazdaságba, így ez által a túlköltekezés megállítására.

Hazánkban a költségvetés-politikai szabályokat az Európai Unió Maastrichti szerződése nagyban meghatározza. Ennek alapján a szabályozás 3 pilléren alapulhat és valósulhat meg. Az első lehetőség, hogy meghatározzák a maximális éves hiány lehetőségét, vagyis a kiadási limit mennyiségét. A második, hogy a különböző szabályozásokba bizonyos eljárási mechanizmusokat építenek, amely elsősorban a közigazgatáson keresztül valósul meg. A harmadik opció pedig egy testület létrehozása lehet a szabályozás megvalósítására. Mindezek fontosságát jól mutatja néhány ország ellenpéldája (Olaszország, Franciaország), ahol nem sikerül(t) ezen szigorításokat véghezvinni, így az államadósságuk folyamatosan növekvő tendenciát mutat.

Elnök úr kiemelte, hogy Magyarország -főleg a szomszédos európai országok államadóssági pályájához viszonyítva- különösen nehéz helyzetben volt a szocializmus felbomlása után. Hiszen, míg hazánkban a 90%-os államadósságot 60%-ra kellett leküzdeni, ez idő alatt a szomszédos államok szinte 0%-ról 60%-ra növelték adósságukat.

Az előadás további részében szó esett a munkaerőpiac problémájáról, így a munkaerőhiányról is. A munkaerőhiány megoldására az előadó 3 lehetőséget vázolt fel. Első javaslat a probléma orvoslására az alacsony képzettségű emberek bevonása a termelési folyamatokba (bár ez a gyakorlatban ellentmondásosnak bizonyult). Másik opció a nagyfokú automatizáció, robotizáció megvalósítása a termelés során. Végül pedig a demográfiai problémák orvoslása nyújthat megoldást. Mindezt azért fontos megemlíteni, mivel -bármely megoldási lehetőséget is valósítja meg a kormány- annak hatásai nagyban kimutathatóvá válnak a költségvetésben.

Ez a folyamat azonban megfigyelhető minden más területen is, hiszen ahogyan azt elnök úr kiemelte, a költségvetés mindig egy összpolitikai letükröződés, és az ország helyzete megjelenik a pénzügyi adatokban is. Itt fejeződik ki ugyanis, hogy egy országnak van identitása, illetve víziója a jövőjéről, vagy ahogyan azt Bokros Lajos megfogalmazta, „csak egy buborék az élet tengerén”, így csak sodródik az árral.

Az előadás végeztével lehetőség nyílt, hogy kérdéseket intézzünk a Költségvetési Tanács elnökéhez, aki készséggel válaszolt mindenre. Még egyszer köszönjük Prof. Dr. Kovács Árpád elnök úrnak, hogy elfogadta Szakkollégiumunk meghívását, és hogy egy közvetlen hangvételű, de annál tartalmasabb előadást hallhattunk.

Hajas Liliána

GI3

A hibátlan állásinterjú titka Görög Ibolyával

Szakkollégiumunk és az Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár május 2-án Görög Ibolyát látta vendégül, hét miniszterelnök hajdani protokoll vezetőjét, hogy bevezessen minket a hibátlan állásinterjú titkaiba. A téma nagyon aktuális volt, hiszen ahogy előadónk is említette, napokat lehetne beszélni a jó megjelenésről, udvariasságról, illemről, azaz a protokollról.

31784316_10216533627639755_2595676305814978560_n

Minden helyzet helyes kezelésére kitért: ki kezdeményezze a kézfogást, hogyan üljünk, öltözködjünk, kísérjük a vendéget, mikor magázhatunk vagy tegezhetünk valakit, felhívta a figyelmet, hogy mindig legyünk pontosak, és további praktikus fogásokat is megemlített. Többek között egy A/4-es mappát, amely segíthet távol tartani magunktól a tolakodó embereket, ezzel is védve intim szféránkat. Hasznos tippeket kaptunk az állásinterjúk sikeréhez is: a megfelelő helyet foglaljuk el, húzzuk ki magunkat, emeljük az állunkat 92 fokos szögbe, legyünk határozottak és kedvesek.

31815489_10216533626759733_9150276370696241152_n

Fiatalos, vidám természetével, humorát nem feledve, Görög Ibolya olyan előadást tartott, amelyet senki sem felejthet el a résztvevők közül: annak a másfél órának minden másodpercében csak rá figyeltünk. Köszönjük Görög Ibolyának ezt a felejthetetlen alkalmat!

Léta Judit

Fotó: Bedekovits Tamás-NKE EKKL & Magyary Zoltán Szakkollégium

é

Szép város Kolozsvár! – külföldi tanulmányi úton jártunk

Egyetemünk keretein belül utazhatott el a Magyary Zoltán Szakkollégium csapata Európa ifjúsági fővárosába, Kolozsvárra, ahol négy fantasztikus napot tölthettünk el. Felfedezhettük a város nevezetességeit, megismerhettük a helyi magyar közösséget, és ellátogathattunk a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemre.

Lelkes csapatunk április 12-én indult útnak Kolozsvárra. Hosszú utazásunk békésen, kellemesen telt: gyönyörködtünk a tájban, beszélgettünk, tervezgettük a napokat, izgatottan vártuk, hogy átlépjük a határt. A délután során pedig sikeresen meg is érkeztünk első állomásunkhoz, a kolozsvári Városházára, ahol Oláh Emese alpolgármester fogadott minket. Találkozásunk rendkívül tartalmas volt, mivel többek között megismerkedhettünk a város rövid történetével, illetve gazdasági, etnikai kérdéseinkre kapott válaszokkal is bővíthettük ismereteinket.

Másnap délelőtt a Nemzeti Kisebbségkutató Intézetet látogattuk meg. Először Horváth István, az intézmény elnökének előadása által tudhattuk meg azt, hogy az intézet 2000-ben jött létre, alapcélkitűzése, működési területe a romániai nemzeti kisebbségek és más etnikai közösségek etnikai identitásmegőrzésének, -fejlesztésének, -kifejeződésének, valamint ezek szociológiai, történelmi, kulturális, nyelvészeti, vallásos és más jellegű aspektusainak kutatása, tanulmányozása. Ezt követően hat előadó ismertette kutatásait az intézmény keretein belül. Veress Ilka bemutatta a romániai nemzeti kisebbségek (ukránok, örmények, olaszok, romániai zsidó közösségek) térbeli eloszlását. Horváth István elnök úr pedig a SOCIOROMAP kutatás eredményeit ismertette. A SOCIOROMAP hiánypótlónak tekinthető projekt volt, mert korábban nem állt rendelkezésre megbízható, lokális szintű adatbázis a román közösségek helyzetéről, szükségleteiről és prioritásairól.  A projekt célja teljesült; a romániai roma közösségek szociográfiai feltérképezését elvégezték és azt kapták eredményül, hogy a romák tényleges aránya a lakosságon belül a 2011-es népszámláláshoz képest mintegy kétszerese lehet, a lakosság 6%-át is kiteheti. Kiss Tamás ismertette velünk az erdélyi magyar népesség létszámának előrejelzését az elkövetkezendő 30 évre vonatkozóan. A konklúzió az, hogy a magyar lakosság aránya ugyan nem fog csökkeni, de létszámát tekintve a magyar közösség fogyása folytatódik. Mindeközben a román népesség is erőteljesen csökken.

30223492_10216379603029236_860594280_o

A pénteki napunk további részét Egyetemünk egyik társegyetemén, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karán töltöttük, ahol Dr. Szenkovics Dezső dékánhelyettes úr szívélyes fogattatásában részesültünk. A Sapientia EMTE 3 karral, 4 oktatási helyszínnel, 31 alapképzési szakkal és 12 mesterképzéssel büszkélkedhet. Az egyetem 2002-ben hozta létre Kolozsvári Karát, amelynek székhelyéül a híres Bocskai házat választotta, majd tíz év elteltével került át az oktatás az új, Tordai úti ingatlanba, ahol mi is jártunk. Rendkívül sokoldalú egyetemről beszélhetünk, hiszen a környezettudományi szaktól kezdve, a filmművészet, fotóművészet, média szakon át a jogi ág is megtalálható. Az egyetem változatosságát fokozza az, hogy a közeljövőben indítanak egy néptánc képzést, ami a néptánc iránti elhivatott, nemzeti, kulturális identitástudatukban erős fiatalok oktatását tűzte ki célul, azért, hogy még hosszú éveken át örökíthessék tovább hagyományaikat a különböző etnikumok.

Dékánhelyettes úr körbevezetett minket az egyetemen, bepillantást nyerhettünk a Tonk Sándor Könyvtárba, amelynek erkélyéről gyönyörű kilátást kaptunk a városra, jártunk a TV- és filmstúdióban, ami mindenkit lenyűgözött a profizmusával, majd megnézhettük az egyik hallgató kisfilmjét, melynek címe Babuka a fűben. A kisfilm mindenkit ámulatba ejtett, és azt hiszem többen is kedvet kaptunk a filmkészítéshez.

A szakmai programok mellett jutott egy kis időnk arra is, hogy kikapcsolódjunk. A megérkezésünk napján a szakmai program és a kipakolás után a Bulgakov étterembe mentünk el vacsorázni, ahol helyi fogásokat kóstoltunk meg. Pénteken közösen szemléltük meg Kolozsvár főterét. A főtér századok óta Kolozsvár jelképe és központja. A tér legjelentősebb és egyben egyik legrégibb építménye a Szent Mihály-templom, amelynek építésére azután kapták meg az engedélyt, hogy Károly Róbert 1316-ban városi rangot adományozott Kolozsvárnak. A dísztér összhangját a város legnagyobb szülöttjének, Mátyás királynak az 1902-ben felavatott szobra teszi teljessé. A teret utoljára 2010-ben újították fel, ekkor lényegi változásként teljesen lekövezték, valamint a szoborral szembeni oldalon egy szökőkút-sort és új térvilágítást alakítottak ki. Miután szétnéztünk, a csapat két részre vált. A csoport egyik fele útnak indult a Fellegvárhoz, míg a másik fele körbejárta a város nevezetességeit. Megnézték a Bocskai teret, a Szent Mihály-templomot, az ortodox székesegyházat, Sárkányölő Szent György szobrát, Mátyás szülőházát és a Román Nemzeti Operát is.

30223340_10216387859595645_221229987_o30771751_1866363110100788_820772236_oép

Szombat reggel ellátogattunk a Tordai Sóbányába, ahol idegenvezető segítségével bejártuk a bányát, s összesen 45 méteren keresztül lépcsőztünk le a legalsó szintre. Miután bejártuk az egészet, a Rudolf tárnában néztünk szét, ahol mindenki tudott találni különböző elfoglaltságot, ugyanis van itt egy óriáskerék, vannak mini golfpályák, mini bowlingpályák, sportpálya és billiárdasztalok, valamint a kisgyerekeknek csúszdák. Ezt követően átmentünk a Terézia tárnába, ahol egy földalatti, nyolc méter mélységű, magas sótartalmú tó is van, amit a beszivárgó víz hozott létre és most csónakázni lehet rajta, melyet közülünk is többen kipróbálták. A sóbánya után utunk a Tordai mészkő-hasadékhoz vezetett, amely 1938 óta védett terület. A csapat egy része itt kirándult és élvezte a kellemes időjárást, míg a másik része visszament Kolozsvárra, ahol látogatást tettek a botanikus kertben.

Kirándulásunk vasárnap a hazaúttal zárult. Ekkor még megálltunk néhány árusnál, hogy beszerezzük a vásárfiát, majd a hosszú út után este fáradtan sikerült hazaérnünk. A tanulmányi út során a Szakkollégium tagjai rendkívül jól érezték magukat. A szakmai programok, a kirándulások és a gyönyörű környezetben eltöltött idő alatt mindenki összekovácsolódott, a szakmai fejlődés mellett kiváló csapatépítő program is volt ez a hosszú hétvége.

Rafael Patrícia, Krai Boglárka

DSCN0722

A halogatás pszichológiája

„Amikor egész nap nem csinálsz semmit, ezért felhívod a barátod, aki szintén nem csinál semmit, hogy együtt kiüljetek, és ne csináljatok semmit.”

Hétfőn kértek meg a cikk megírására, jelezve, hogy jó lenne, ha péntekre elkészülne, én pedig természetesen bólogattam, hogy persze, meglesz. Csak nem péntek délelőtt esek neki a beszámoló elkészítésének? Pedig a hét folyamán bármikor neki állhattam volna, de nem kellemesebb, ha két előadás közt az ember kiül egy kicsit az Orczy-parkban a fűre, élvezve a tavaszi napsütést? A rég nem látott barátnőkkel csak belefér egy találka, nem? Este pedig úgyis túl fáradtak vagyunk ahhoz, hogy bármi értelmes dologba is belefogjunk. Nos, az ihlet elvileg megjön a határidővel, és minél rövidebb időt hagyok rá, annál inkább összekapom magam. Már este fél tíz is elmúlt, a beszámolót pedig még mindig nem sikerült épkézláb formába önteni. Perfekcionista lennék, mint a tanárnő kollégája, akivel a doktori dolgozatot ráncigálták, mert a fiatalember még mindig nem találta érdemesnek a dolgozatot arra, hogy leadja? Vagy amiatt aggódom, hogy miként fogják értékelni a munkámat? Félek a hibáktól? Szorongok az elvárások miatt, hogy nem fogom tudni teljesíteni a feladatot a megbeszéltek szerint? Néhány lehetséges ok, ami miatt halogatok, és halogatunk nagyon sokan.  „Ej, ráérünk arra még!” – mondja Pató Pál úr Petőfi Sándor jól ismert költeményében. A halogatásáról méltán híres uraság példájával vezette fel 2018. április 11-én Dr. habil. Takács Ildikó pszichológus és egyetemi docens az előadását, aki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem GTK Ergonómia és Pszichológia Tanszék vezetője, a téma szakértője.

DSCN0727

De mit is jelent pontosan a halogatás? Ha definíció-szerűen szeretnénk megfogalmazni, akkor azt fejezi ki, hogy elhalasztjuk holnapra azokat a teendőket, amelyeket ma is elvégezhetnénk, illetve kényelmetlen, kellemetlen időpontig halasztjuk a feladatokat. Azonban talán senkinek sem kell definiálni a halogatás fogalmát, ugyanis ki ne találkozott volna vele? Maga az előadó is feltette a kérdést, hogy ki tartja magát halogatónak. Sok kéz lendült a magasba, bűnbánó arccal párosulva. Ha szégyenkezünk miatta, akkor miért halogatunk, és milyen stratégiákat követhetünk, hogy megszabaduljunk ettől a rossz, de néha azért igencsak kellemes szokástól? A jó önismeret elengedhetetlen a probléma megoldásához, mert ha nem ismerjük fel a hibát, nem tudunk mit kijavítani. Fejlesszük az önfegyelmünket, fokozzuk az önhatékonyságunkat önmegfigyeléssel, a tapasztalatok elemzésével, és támaszkodjunk azok véleményére, akik fontosak számunkra. Fontos, hogy egyszerre csak egy szokásunkon változtassunk, és ha egy időben több feladat is a nyakunkba zúdul, állítsunk fel fontossági sorrendet. Határozzuk meg a céljainkat, és miközben feladatunkat végezzük, kapcsoljuk ki az időnyelő tevékenységeket! Ami pedig sokszor nem jut eszünkbe: a feladat elvégzése után értékeljük a teljesítményünket, és örüljünk a sikernek!

DSCN0716

Köszönjük Takács Ildikónak a gondolatébresztő és motiváló, fantasztikus és fesztelen hangulatban telő előadást, és taps-taps nekem, hogy sikerült megírnom az utolsó pillanatra halogatott beszámolót a halogatásról.

Sivák Veronika

Bővebben a klímapolitikáról a NFM szakértőivel

2018. március 8-án került megrendezésre a Szakkollégium klímapolitikai műhelyének első alkalma. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Klímapolitikai Főosztályáról érkeztek előadóink: Dr. Huszár András osztályvezető, valamint Nyitrai Emese.

A műhely kezdetén vendégeink megkérdeztek minket, szakkollégistákat, hogy a klímapolitikán belül mi a szűkebb érdeklődési körünk, így tehát mindenki elmondhatta, hogy mi érdekli különösebben. A szakértők ezeket az igényeket figyelembe véve, és a kifejezetten érdekes előadás közben folyamatosan felmerülő kérdésekre válaszolva vezettek be minket a klímapolitika világába.

DSCN0683

Elsőkörben Dr. Huszár András magyarázta el nekünk a szakpolitikai területhez tartozó alapfogalmakat és folyamatokat. Megismertük például az éghajlatváltozás és a klímapolitika egymáshoz való viszonyát, jelentését, területeit, utóbbihoz pedig célokat és eszközöket is rendeltünk.

Ezt követően szó esett az ENSZ 1992-ben elfogadott Éghajlatváltozási Keretegyezményéről (United Nations Framework Convention on Climate Change), melyen keresztül szemléltette a szakértő, hogy a nemzetközi közösségnek milyen szerepe van a globális felmelegedés csökkentésében. Elmagyarázta, hogy miért rendkívül fontos ez a cél: a hőmérséklet változatlan ütemű emelkedésének következtében kisebb szigetek, mint például a Maldív-szigetek is víz alá kerülhetnek! Az UNFCCC kapcsán továbbá megemlítésre került a 2015-ös Párizsi Egyezmény fontossága is a területen, ugyanis ez tartalmazza a jövőbeli követeléseket a ratifikálók felé.

A fontosabb folyamatok és egyezmények tisztázása után rátértünk arra a területre, amely felé a hallgatóság legtöbb kérdése irányult: a klímapolitikához, éghajlat megóvásához kapcsolódó diplomáciára. A szakértők információkkal láttak el minket a Részes Felek Konferenciáinak (COP) menetéről, például, hogy az érdekelt felek 2 oldalhoz tartozhatnak: fejlett és fejlődő országokhoz.  Ezen belül pedig megtudtuk, hogy a részes országok országcsoportonként (pl. EU) nyilvánulnak meg a tárgyalásokon, és hogy az egyes országcsoportok milyen sémák alapján tárgyalnak, hogyan döntik el, hogy milyen álláspontot képviseljenek (pl. EU – előzetes tárgyalások). Ezenkívül pedig az egyes nagyobb országok álláspontját is (pl. USA, Kína) megismertük.

Dr. Huszár András előadása után Nyitrai Emese beszélt nekünk aktualitásokról, amelyek fontosak a klímapolitika szempontjából. Megosztotta velünk néhány tapasztalatát egyes országok COP-konferencián mutatott tárgyalási magatartásáról, valamint beszélt az éghajlatváltozás multiplikátor hatásáról is.

Az alkalom lezárásaként lehetőségünk nyílt az előadás közben meg nem válaszolt kérdések feltételére. A politikai terület iránt érdeklődő hallgatók számára a rendkívül hasznos előadás jó hangulatban, interaktívan telt. Még egyszer köszönjük szépen a lehetőséget!

Bohus Petra

tn_P1010860

A Tatai-medence érték ünnepe

A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság szervezésében 2018. március 7-én került megrendezésre Tatabányán A Tatai-medence érték ünnepe esemény, melyen Szakkollégiumunk is képviseltette magát.

tn_P1010847

Délelőtt a köszöntők során az értékek megőrzésének fontosságát és szerepét méltatták, amelyre Komárom-Esztergom megyében nagy hangsúlyt fektetnek. Előadásokat hallgathattunk többek közt az Nemzeti Művelődési Iroda szerepéről az értékmegőrzésben, valamint Magyary Zoltán életművének jelentősége és hatásai címmel. Megismerhettük a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság történetét és tevékenységét is. A beszédeket a Tatabányai Erkel Ferenc Művészeti Alapfokú Iskola tanárainak műsora keretezte. Egy kiállítás megnyitó is a program része volt, ahol a meghívottak megtekinthették a megye településeinek értékeit, illetve a különleges hungarikum kóstoló után egy finom ebéd is várt minket.

tn_P1010802 tn_P1010825

A délutáni előadások során megismerhettük az Agostyáni Ökofalut, hallhattunk a turizmus és a helyi értékek kapcsolatáról, illetve bemutatták a Nemzeti Parki Termék védjegy jelentőségét. Tata és Tóváros egyesítésének viszontagságairól is szólt egy érdekes előadás. A Népház Show Formációs Táncegyüttes és Tánciskola műsorát több ízben is megtekinthettük a nap folyamán, míg a programok sorát, tehetséges fiatalok előadásában, egy népdalcsokor zárta.

Csonka Zsófia

DSCN0679 másolata

Külföldi vendégoktatók a Szakkollégiumban

Az Erasmus+ nemzetközi kreditmobilitás program keretén belül 2018 februárjában hét külföldi vendégoktató érkezett az NKE Államtudományi és Közigazgatási Karára, hogy oktatói tevékenységet folytasson. Ennek köszönhetően nyílt meg egy különleges lehetőség a Magyary Zoltán Szakkollégium részére, ugyanis két előadót vendégül láthattunk, akik a legjobb kazahsztáni és kínai partner egyetemekről érkeztek hozzánk.

Február 28-án vendégelőadónk Alma Kudebayeva volt, a kazahsztáni KIMEP University oktatója. A kazah szakértő általánosságban a szegénységről, valamint a kazahsztáni szegénység helyzetéről tartott előadást. Prezentációjában kiemelte a szegénység típusainak és ciklikusságának, megkülönböztetésének fontosságát. Számos statisztikai adattal támasztotta alá kutatási eredményeit és elméleteit, s felhívta a figyelmünket arra, hogy sok ország, köztük Magyarország sem rendelkezik hasonló adatokkal, információkkal a témát illetően.

IF

Március 7-én a sanghaji East China University of Political Science and Law oktatója, He Jiong tartott előadást a Magyary Zoltán Szakkollégium tagjainak. Érdekes tapasztalattal és hasznos tudással gazdagított minket ez az alkalom is, hiszen az interaktív prezentáció keretében megismerhettük a szellemi tulajdon fogalmának fejlődését, Kína történelmének, kultúrájának a téma szempontjából legfontosabb aspektusait, annak jelentőségét a kínai perspektíva szerint. Összehasonlítottuk a „nyugati” és a kínai szellemi tulajdon felfogás sajátosságait és annak kapcsolatát az európai versenyjoggal, továbbá betekintést nyerhettünk a Kínában létrehozott intézményrendszer működésének körülményeibe.

tn_28829637_10216041592059173_1521061617_n

Az események sikere is jelzi, hogy Szakkollégiumunk mindig is nyitott volt nemcsak a hazai, de a határokon átnyúló ismeretek befogadására is, és bizonyítja, hogy minél szélesebb körű tudás megszerzésére törekszünk. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy az oktatók röviden bemutatták az intézményeiket, megosztották velünk kutatási eredményeiket, s köszönjük a lehetőséget a kapcsolatépítésre!

Fanta Dennis, Bodó Norbert

Sikeresen zárult idei Mentorprogramunk is

Sikeresen zárult le 2017-es évi Mentorprogramunk is, amelynek eredményeként februártól 15 új tagot köszönthetünk a csapatunkban. Egy egykori mentoráltunk, Érsek Kitti, a következőképpen foglalta össze a félév történéseit:

“Az idei mentorprogram is a már szinte hagyománynak számító ismerkedős esttel kezdődött, ahol a mentoráltaknak lehetőségük nyílt egymás és a szakkollégiumi tagok megismerésére. A játékos, ismerkedős jellegű feladatok remek alapot adtak. A csapatépítés az ócsai bázison tartott összerázó hétvége során folytatódott. Az itt töltött három nap alatt jobban is megismerhettük egymást. A különböző szakmai programok és versenyek mellett, a játékokra és az esti lazításra is sor került.

23157418_1560742927324653_8344109029680978904_oDSCN0129

A program keretein belül a mentoráltaknak lehetőségük nyílt betekinteni a Magyary szakmai tevékenységébe is. A lelkes újoncok tagjai lehettek a Fiatal Technokraták Pártjának a Mint-a- Parlament nevű szimulációs versenyen. Részt vehettünk kurzusokon, konferenciákon, melyeket jelenlegi és volt szakkollégisták, illetve meghívott előadók tartottak. A sokszínű és színvonalas előadások közül mindenki találhatott érdeklődési körének megfelelőt, és az új információk tudásszomjunkat is csillapították.

27707911_1990435614319163_626212744_oborítókép

A munka és a tanulás mellett a közös kikapcsolódás is szerepet kapott. Az Adventi vásározás és a könyvtárlátogatás is része volt a programnak, sőt még közös véradásra is sor került.

A felvételi elbeszélgetés után az utolsó megmérettetés a félévzáró beadandó megírása volt. Ez után már tagokként erősíthetjük a Magyary csapatát. A Közgyűlésen elhangzottak alapján biztosan tudhatjuk, unatkozni nem fogunk a következő félév során, és újdonsült társaim nevében is mondhatom, hogy izgatottan várjuk a kihívásokat.”